UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galati, prin Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie electrică și Electronică sărbătorește astăzi Ziua Internațională a Securității Computerelor - Computer Security Day. Se împlinesc 49 de ani de la crearea primului program software capabil să migreze în mod autonom de pe o mașină pe altă mașină. Programul Creeper a fost creat în cadrul unui experiment de către Bob Thomas, de la compania BBN, fiind capabil să se deplaseze între nodurile rețelei ARPANET, precursoarea rețelei Internet.

  Singura acțiune intruzivă a acestuia era mesajul: „Eu sunt Creeper, prinde-mă dacă poți!”. La scurt timp, Ray Tomlinson implementează Reaper, primul „anti-virus” special conceput pentru a se deplasa și a șterge din rețea programul Creeper.   Primul virus pentru sistemul de operare MS-DOS, denumit Brain, apare în 1986, fiind capabil să afecteze secvența de inițializare a sistemului. La începutul lunii noiembrie 1988, Robert Morris, în dorința de a stabili dimensiunea rețelei Internet, scrie un program care, datorită unor erori de programare, reușea să blocheze sistemul gazdă prin replicare necontrolată. În câteva ore, programul a blocat în jur de 6.000 de sisteme, adică aproximativ 10% din rețeaua Internet de la acel moment. Chiar dacă problemele cauzate se datorează unor erori de programare, aspectul cel mai îngrijorător a fost faptul că acesta a exploatat diverse probleme de securitate pentru a se răspândi nedetectat.

 
Din cauza acestui incident, în aceeași lună, agenția americană DARPA recomandă crearea unor organisme guvernamentale care să monitorizeze și să intervină în situații similare. Astfel, în colaborare cu Universitatea Carnegie Mellon este creat CERT – Computer Emergency Response Team.
 
La ora actuală, criminalitatea cibernetică este un fenomen amplu și complex, fiind recunoscut ca potențial destabilizator al societății. Organisme naționale și internaționale implementează strategii specifice în scopul combaterii infracționalității cibernetice. Pentru a implica societatea civilă în acțiuni de prevenție și conștientizare a pericolelor informatice, ziua de 30 noiembrie a fost declarată Ziua Internațională a Securității Calculatoarelor – CSD (Computer Security Day).
 
Oferta educațională a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, în special prin programele de studiu din cadrul Facultății de Automatică, Calculatoare, Inginerie electrică și Electronică, conține discipline care asigură pregătirea infomatică a studenților, promovând tehnici de criptare si securitate a informațiilor. În contextul curent, creat de un virus „natural”, rețeaua Universităţii asigură un mediu securizat de lucru la distanță. Toate serverele, sistemele și interacțiunile dintre acestea înglobează elemente de securitate specifice, asigurând o desfășurare normală a activităților didactice și de cercetare.
 
Azi, 30 noiembrie 2020, Ş.l. dr. ing. Veronica Jâşcanu, Prodecan responsabil cu cercetarea ştiinţifică şi informatizarea în cadrul Facultăţii de Automatică, Inginerie Electrică și Electronică, vă propune câteva acțiuni pentru creșterea gradului de securitate a echipamentelor folosite în activitățile curente:  
 
1. Respectați procedurile indicate pe site-urile https://www.student.ugal.ro/ și https://www.cti.ugal.ro/ ,
2. Aveți grijă ca sistemul de operare și programele folosite să aibă update-urile de securitate la zi. Ar fi bine să faceți un update chiar în cursul zilei de azi,
3. Ștergeți, fără să deschideți, email-urile a căror proveniență nu este cunoscută,
4. Folosiți cu prudență mediile externe de stocare,
5. Faceți regulat backup la informațiile esențiale. Ar fi bine chiar acum!
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email