UGAL

Doi profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați se găsesc în Top World Ranking 2%, al celor mai importanți oameni de știință din lume, realizat de Universitatea Stanford, împreună cu Editura Elsevier and SciTech Strategies. Este vorba despre Academician Eugen Victor Cristian Rusu, Directorul Școlilor Doctorale din Universitate și de Prof. univ. dr. habil. Liliana Celia Rusu, de la Facultatea de Inginerie (Departamentul de Inginerie Mecanică) din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.


Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, beneficiar la Proiectului „PROACTIVE HEALTH WITHOUT BORDERS -2SOFT/4.1/104”, finanțat în cadrul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020 prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) anunță continuarea procedurii de selecție a grupului țintă în cadrul proiectului, în vederea completării numărului minim de participanți la sesiunile de formare. Mai sunt disponibile locuri pentru înscriere în cadrul categoriei angajați, cadre didactice, studenți ai Universității „Dunărea de Jos” din Galați.


Pe 18 ianuarie marcăm Ziua Internațională a Vocabularului, prilej de analiză a transformărilor prin care trece limba română zi de zi. Asistăm la o „explozie lexicală”, graţie mijloacelor informatice care favorizează comunicarea şi accesul populaţiei la tot ce e nou, în diverse domenii ale cunoașterii. Suntem angrenați în procesul de globalizare sau de mondializare care oferă posibilitatea înţelegerii unitare a realităţilor de tot felul, având ca rezultat imediat omogenizarea conceptuală şi lingvistică.


Programul „Bursa URSUS - Studenți pentru comunitate” se desfășoară la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică din Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, în cadrul programului fiind oferite două burse studenţilor facultăţii de către URSUS BREWERIES S.A. Fiecare bursă este în valoare de 400 lei lunar, fiind acordată timp de 9 luni.


Vineri, 15 ianuarie 2021, a avut loc şedinţa online de deschidere oficială a proiectului „Digitalisation of water industry by innovative graduate water education/DIGIWATER”. Proiectul este finanţat în cadrul programului Erasmus+ al Uniunii Europene, fiind încadrat în acţiunea: KA2: Cooperation for innovation and the exchange of good practices - Knowledge Alliances. Viziunea proiectului este o creştere inteligentă, durabilă și încurajatoare a Europei, îmbunătăţind competitivitatea și productivitatea prin digitalizare, inovare şi promovarea antreprenoriatului. 


15 ianuarie este data la care se sărbătorește Ziua Culturii Naționale, marcând momentul nașterii lui Mihai Eminescu, reper fundamental al spațiului cultural și literar românesc. Personalitate reprezentativă pentru identitatea românească, a cărei operă complexă denudează, din perspective diferite, realitatea multifațetată a culturii noastre naționale, Eminescu rămâne, pentru noi, un model estetic și cultural de anvergură europeană, scriind o operă la care ne întoarcem de fiecare dată. Găsim aici sursele inepuizabile și permanent contemporane ale definirii unui specific național, în esență, o „voce” cu miză identitară care ne reprezintă estetic în contexul actualelor mișcări de idei europene.


În data de 10 ianuarie, s-a dat startul programului de formare pentru studenții UE / COSME Vulcanus în Japonia care va începe în luna septembrie și se va termina în luna august a anului următor. În cadrul programului studenții vor participa la un seminar despre Japonia, urmat de un curs intensiv de japoneză gratuite și apoi un stagiu într-o companie japoneză.


Universitatea din Viena, Austria, organizează în perioada 17 iulie – 14 august 2021, Școala de Vară de studii internaționale și europene. Programul de patru săptămâni oferă cursuri de studii europene și cursuri de limbă germană. Cursurile de studii europene sunt cu predare în limba engleză și au ca subiect Europa și Uniunea Europeană, în plan politic, economic și legal, dar implică și aspecte istorice și culturale asupra multiplelor transformări care se desfășoară pe continent.


Sub egida ANCONAV se derulează de zece ani proiectul  Colocviile Constructorilor de Nave – CCN, având sponsor principal Bureau Veritas România. Fondator al acestui proiect a fost dr. ing. Gelu Kahu (8 ian.1930 – 21 dec. 2018), membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România. Dr. ing. Gelu Kahu, remarcabil specialist în construcţii navale, dar mai ales un veritabil vizionar al construcțiilor navale în România, a marcat întreaga evoluție și dezvoltare a acestui domeniu.


„Noi biosenzori și instrumente inteligente pentru detecția ultrasensibilă a falsificării uleiurilor de măsline” este titlul proiectului câștigat de prof. univ. dr. Constantin Apetrei de la Facultatea de Științe și Mediu, în cadrul Competiției Naționale Proiecte de Cercetare Exploratorie pe 2020, pe domeniul Științe Inginerești. Ideea este rezultatul anilor de studiu pentru realizarea tezei de doctorat, finalizată în 2007, ocazie cu care profesorul gălățean a avut posibilitatea să se specializeze în Spania în domeniul senzorilor pentru determinarea calității uleiurilor de măsline.


Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email