Siguranța alimentară salvează vieți. Nu este doar o componentă esențială pentru securitatea alimentară, ci joacă și un rol vital în reducerea îmbolnăvirilor alimentare. Pentru a celebra Ziua Mondială a Siguranței Alimentare pe 7 iunie 2025, cu tema „Siguranța alimentară: știința în acțiune”, Organizația pentru Alimente și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a adresat invitația tuturor studenților implicați în orice disciplină relevantă, din întreaga lume, să depună un poster care să răspundă întrebării „Ce fac alimentele sigure?”.
Posterele au trebuit să ilustreze modul în care:
- Știința este fundamentală pentru siguranța alimentară și/sau
- Numai „știința în acțiune” menține alimentele sigure.
Posterele au fost evaluate pe 7 iulie 2025, de un juriu format din experți FAO și OMS, care a selectat un poster câștigător din fiecare regiune Codex (Africa, Asia, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Pacificul de Sud-Vest, și America Latină și Caraibe). De la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor (SIA) din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, dintr-un total de 5 postere înscrise, două au fost selectate în marea finală. Posterul elaborat de Șerban Andrada Șerban și Andra Bezman, studente în anul IV la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, specializarea Controlul și expertiza produselor alimentare a fost declarat câștigător pentru regiunea Europa.
„Acest desen s-a născut din dorința de a evidenția importanța siguranței alimentare pe întreg lanțul alimentar: de la fermă la furculiță. Am vrut să transmitem, într-un mod vizual și accesibil, faptul că alimentele nu ajung întâmplător în farfuriile noastre, ele trec printr-un proces complex de control al calității, siguranță, trasabilitate și manipulare corectă. Fiecare element din desen reflectă o etapă importantă, iar mesajul principal este acela că toți avem o responsabilitate, de la producători până la consumatori”, au declarat la unison Andrada și Andra, cele două studente din anul IV de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, specializarea Controlul și expertiza produselor alimentare.
Mai multe detalii despre rezultatele competiției pot fi vizualizate accesând următorul site: