UGAL



Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea admiterii la ciclul de studii universitare de doctorat  în anul universitar 2013 - 2014

I. Aspecte generale

Art. 1. Admiterea la ciclul de studii universitare de doctorat în UDJG se realizează prin concurs organizat la nivelul şcolilor doctorale, pentru fiecare domeniu de doctorat, în luna septembrie. Concursul de admitere se desfăşoară în conformitate cu:
• Legea educaţiei naţionale nr. 1 / 2011;
• Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările şi completările ulterioare;
• Hotărârea Guvernului nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat;
• Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nr. 4843/01.08.2006 privind domeniile pentru studii universitare de doctorat;
• Regulamentul instituţional privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat;
• Ordinele M.E.C.T.S. nr. 3313/23.02.2012 şi 4345/06.06.2012 privind cadrul general de organizare şi desfăşurare a admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat pentru anul univesitar 2012-2013;
• Ordinul nr. 3544/15.04.2013 privind cadrul general de organizare şi desfăşurare a admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat pentru anul universitar 2013-2014.

Art. 2. Pentru anul universitar 2013-2014, UDJG organizează concurs de admitere la studiile universitare de doctorat pentru domeniile de doctorat precizate în Anexă, care este parte integrantă a acestei Metodologii.

Art. 3. Admiterea la doctorat se face în limita locurilor alocate de Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru doctoratul în regim de finanţare de la bugetul de stat.


II. Programul de desfăşurare a concursului de admitere

 afişarea tematicilor şi a bibliografiei aferente 30.06.2013
 propunerea comisiilor de admitere 30.06.2013
 înscrierea candidaţilor 02.09.2013 - 13.09.2013
 interviu 18.09.2013 - 21.09.2013
 afişarea rezultatelor 23.09.2013, ora 1300
 depunerea contestaţiilor 24.09.2013, orele 900 - 1600
 rezolvarea contestaţiilor şi validarea rezultatelor admiterii 25.09.2013 - 28.09.2013

III. Înscrierea candidaţilor

Art. 4. Locurile alocate pentru admiterea la doctorat, distribuite de către CSUD-UDJG, se aduc la cunoştinţa candidaţilor prin afişare şi includere pe site-ul universităţii.

Art. 5. Au dreptul să participe la procedura de admitere la studii universitare de doctorat numai absolvenţii cu diplomă de master sau echivalentă acesteia, din ţară şi din străinătate, conform art. 153 alin. (2) din Legea nr. 1/2011.
Absolvenţii învăţământului universitar de lunga durată, cu diplomă de finalizare a studiilor eliberată până în anul absolvirii primei promoţii a studiilor universitare de licenţă organizate în conformitate cu prevederile Legii nr. 288/2004 au dreptul să participe la concursul de admitere la doctorat fără a fi absolvit un ciclu de studii aprofundate sau de masterat.
In cazul candidaţilor din străinătate, concursul se poate desfăşura într-o limbă de circulaţie internaţională (engleză, franceză).

Art. 6. Înscrierea la concursul de admitere într-un domeniu de doctorat se poate face indiferent de domeniul în care candidatul a obţinut diploma de finalizare a învăţământului universitar de lungă durată, de studii aprofundate sau de masterat.

Art. 7. Dosarul de concurs va cuprinde documentele prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv:
• cerere tip de înscriere (formular tipizat);
• fişă de înscriere (formular tipizat);
• certificat de naştere, în copie legalizată;
• certificat de căsătorie sau de eventuală schimbare a numelui, dacă este cazul, in copie legalizată;
• copie simplă după BI/CI;
• certificat de competenţă lingvistică, din ultimii 2 ani;
• diploma de bacalaureat, în copie legalizată;
• diploma de licenţă (sau echivalentă), în copie legalizată;
• foaia matricolă licenţă (sau echivalentă), în copie legalizată;
• diploma de master (dacă este cazul), în copie legalizată;
• foaia matricolă master, în copie legalizată;
• curriculum vitae;
• lista lucrărilor ştiinţifice publicate (dacă este cazul);
• chitanţa de plată a taxei de înscriere la concursul de admitere.
Candidatul la concursul de admitere la doctorat va depune dosarul de înscriere la secretariatul doctorat.


IV. Desfăşurarea concursului de admitere

Art. 8. Concursul de admitere la doctorat constă într-un interviu şi analiza dosarului de concurs al candidatului. Interviul constă in:
- susţinerea orală a unei scurte expuneri, elaborată în prealabil de către fiecare candidat, în care se prezintă preocupările proprii de cercetare ştiinţifică, bibliografia studiată şi referiri la tematica tezei de doctorat propusă de comun acord de către candidat şi conducător;
- formularea de răspunsuri la întrebările adresate de către membrii comisiei.
În cadrul interviului, candidaţii vor fi apreciaţi în functie de nivelul de pregătire şi informare în domeniu, capacitatea de a aborda probleme de cercetare, de a formula soluţii şi căi de rezolvare (teoretice şi experimentale) si de rezultate cuantificabile ale cercetarii stiintifice anterioare (lucrari publicate sau comunicate si participări la proiecte de cercetare).
Anterior depunerii dosarului de concurs, candidaţii trebuie să contacteze potenţiali conducători de doctorat, în vederea agreerii tematicii tezei de doctorat.

Art. 9. Pentru susţinerea interviului în cadrul admiterii la doctorat, se numesc comisii pe domenii de doctorat la nivelul fiecărei şcoli doctorale (dacă este cazul, pot fi mai multe comisii în acelaşi domeniu de doctorat).

Art. 10. Componenţa comisiilor este propusă de către fiecare şcoală doctorală în care se organizează concursul de admitere la doctorat.
Comisiile de admitere la doctorat vor fi alcătuite din 3-5 membri, conducători de doctorat şi, dacă este cazul, specialişti din UDJG cu rezultate deosebite în domeniu (proiecte caştigate prin competiţie şi lucrări ISI pentru domeniul inginerie; articole în reviste relevante pentru domeniile socio-umane).

Art. 11. Comisiile se avizează de către Consiliul pentru Studiile Universitare de Doctorat (CSUD) şi se aprobă de către Senatul UDJG. Comisiile se numesc prin decizia Rectorului UDJG, cu cel puţin 10 zile înainte de începerea probelor de concurs.

Art. 12. În cadrul fiecărei şcoli doctorale, directorul împreună cu coordonatorii de domeniu stabilesc tematica şi bibliografia de concurs. Acestea vor fi întocmite pe baza tematicilor şi bibliografiilor specifice trimise de conducătorii de doctorat către Consiliul Şcolii Doctorale (CSD), vor fi transmise secretariatului doctorat şi vor fi aduse la cunoştinţa candidaţilor, prin afişare şi includere pe site-ul universităţii, cu cel puţin o lună înainte de concursul de admitere.

Art. 13. Pentru interviu, fiecare membru al comisiei de concurs acordă fiecărui candidat câte o notă întreagă, de la 1 la 10. Media obţinută la interviu se va exprima cu maximum două zecimale.

Art. 14. Selecţia candidaţilor se face pe baza notei obţinute ca medie ponderată din:
- media obţinută la interviu (pondere 60%);
- media examenului de disertaţie (pondere 20%);
- media examenului de licenţă (pondere 20%).
În cazul absolvenţilor învăţământului universitar de lunga durată, cu diplomă de finalizare a studiilor eliberată până în anul absolvirii primei promoţii a studiilor universitare de licenţă organizate în conformitate cu prevederile Legii nr. 288/2004, care nu au absolvit un ciclu de studii aprofundate sau master, selecţia candidaţilor se face pe baza notei obţinute ca medie ponderată din:
 media obţinută la interviu (pondere 60%);
 media examenului de licenţă (pondere 40%).

Art. 15. Nota obţinută la admitere trebuie să fie minimum 8.00.

Art. 16. Declararea candidaţilor admişi se va face pe baza ierarhizării candidaţilor la nivelul fiecărui conducător, în limita locurilor alocate acestuia. Locurile neocupate vor fi redistribuite la nivelul fiecărei şcoli doctorale. În cazul neocupării locurilor la nivelul şcolii doctorale, acestea se vor redistribui la nivelul IOSUD - UDJG.

Art. 17. Atunci când este necesară departajarea mai multor candidaţi care au aceeaşi medie se vor utiliza, în această ordine, următoarele criterii:
a) media obţinută la prima componentă a probei de admitere la doctorat;
b) media generală a anilor de studii universitare de lungă durată sau echivalente;
c) media examenului de finalizare a studiilor universitare de lungă durată sau echivalente.

Art. 18. Eventualele contestaţii se depun la directorii şcolilor doctorale şi se rezolvă de către CSD.


IV. Dispoziţii finale

Art. 19. Rezultatele admiterii vor fi validate prin avizul favorabil al Consiliului Şcolii Doctorale (CSD). (Conform Codului Studiilor Universitare de Doctorat, HG 681/2011, Sect. II, Cap II, Art 32 Al3).

Art. 20. Rezultatele concursului de admitere la doctorat se afişează la avizierul IOSUD, avizierul şcolii doctorale şi pe site-ul universităţii.

Art. 21. Candidaţii declaraţi admişi sunt înmatriculaţi şi dobândesc calitatea de studenţi-doctoranzi prin decizie a rectorului universităţii.

Art. 22. Studenţii-doctoranzii vor completa şi semna, împreună cu conducătorul de doctorat, contractul de studii universitare de doctorat.


Adoptată în şedinţa CSUD din data de 20.05.2013
Director Şcoala doctorală de Inginerie, prof. univ. dr. ing. Ionel Chirică
Director Şcoala doctorală de Ştiinţe socio-umane, prof. univ. dr. Elena Croitoru
Director Consiliul pentru Studiile Universitare de Doctorat, prof. univ. dr. chim. Viorica-Domnica Muşat




Prezenta Metodologie a fost aprobată în şedinţa Senatului UDJG din data de 6 iunie 2013.


Preşedintele Senatului UDJG
Prof. dr. ing. Lucian Georgescu

Anexă
la Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea admiterii la ciclul de
studii universitare de doctorat în anul universitar 2013 - 2014

DOMENII DE STUDII UNIVERSITARE DE DOCTORAT

Nr.crt.  DOMENIUL DE STUDII UNIVERSITARE DE DOCTORAT             FACULTATEA

 1. INGINERIE INDUSTRIALĂ                                                                         MECANICĂ
                                                                                                                          ŞTIINŢA ŞI INGINERIA ALIMENTELOR
                                                                                                                          ŞTIINŢE ŞI MEDIU
 2. INGINERIA PRODUSELOR ALIMENTARE                                                ŞTIINŢA ŞI INGINERIA ALIMENTELOR
 3. BIOTEHNOLOGII
 4. INGINERIE MECANICĂ                                                                               MECANICĂ
                                                                                                                           ARHITECTURĂ NAVALĂ
                                                                                                                           INGINERIE DIN BRĂILA
 5. INGINERIE ELECTRICĂ                                                                               AUTOMATICĂ, CALCULATOARE, INGINERIE ELECTRICĂ ŞI ELECTRONICĂ
 6. INGINERIA SISTEMELOR
 7. CALCULATOARE ŞI TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI
 8. INGINERIA MATERIALELOR                                                                       INGINERIA MATERIALELOR ŞI A MEDIULUI
 9. ECONOMIE                                                                                                  ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR
10. MANAGEMENT
11. FILOLOGIE                                                                                                  LITERE
12. ISTORIE                                                                                                       ISTORIE, FILOZOFIE ŞI TEOLOGIE

 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email