UGAL




Regulamentul de organizare şi funcţionare
al Centrului de cercetări juridice şi administrative


Art.1. Centrul de cercetări juridice şi administrative (CCJA) este o structură organizatorică fără personalitate juridică a Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, cu sediul în municipiul Galaţi, str. Domnească nr.111, înfiinţată prin Decizia Senatului Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi din data de 11.12.2008.

Art.2. Centrul de cercetări juridice şi administrative are misiunea de a promova cercetarea ştiinţifică performantă în domeniul ştiinţelor juridice, al ştiinţelor administrative şi al studiilor regionale.

Art.3. Centrul de cercetări juridice şi administrative utilizează baza materială a Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice şi are următoarele surse de finanţare;
a) fonduri de la bugetul Facultăţii, respectiv, al Universităţii,
b) fonduri atrase de la agenţi economici,
c) fonduri provenite din granturi, contracte şi programe de cercetare,
d) fonduri acordate de asociaţii şi fundaţii sau provenind de la alte persoane private.

OBIECTIVE
Art.4. Obiectivele CCJA (Centrul) sunt următoarele:
a) desfăşurarea unei activităţi de cercetare ştiinţifică performantă;
b) orientarea cercetării spre acoperirea unor domenii prioritare în conformitate cu documentele elaborate de instituţiile abilitate (ARACIS, CNCS, Academia Română, Comisia Europeană – prin FP7 etc.);
c) sprijinirea instituţională a formării elitei performante pentru înalta cercetare ştiinţifică;
d) formarea de colective de cercetare specializate care să interacţioneze în vederea realizării obiectivelor de cercetare asumate;
e) crearea unui mediu adecvat colaborării în vederea soluţionării unor teme reprezentative de cercetare;
f) dezvoltarea unei baze materiale şi de informare adecvate cercetării;
g) identificarea şi activarea surselor de finanţare necesare proiectelor de cercetare ştiinţifică;
h) dezvoltarea unui mediu atractiv pentru masteranzii si studenţii interesaţi de activităţile de cercetare şi stimularea acestei activităţi prin premierea rezultatelor cercetării;
i) includerea activităţii de cercetare ştiinţifică în circuitul naţional şi european de valori ştiinţifice;
j) organizarea de manifestări ştiinţifice la nivelul CCJA;
k) cooperarea cu alte centre de cercetare din ţară si străinătate;
l) crearea unui bun renume CCJA printre entităţile similare, atât în plan naţional, cât şi în cel internaţional.

MEMBRI

Art. 5. - (1) CCJA are şase categorii de membri, după cum urmează:
a) Membri fondatori. Sunt membri fondatori cadrele didactice titulare din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, la data intrării în vigoare a prezentului regulament, care depun o cerere în acest sens la prodecanul responsabil cu cercetarea ştiinţifică şi care se angajează să acţioneze pentru realizarea misiunii şi obiectivelor Centrului. La prima adunare generală, membrii fondatori dobândesc de drept şi calitatea de membri titulari.

b) Membri titulari. Pot avea calitatea de membri titulari cadrele didactice titulare din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi care formulează o cerere în acest sens. De asemenea, pot dobândi calitatea de membri titulari, la propunerea unui membru titular al Centrului, doctoranzii, masteranzii şi studenţii specializărilor din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, precum şi de la specializările complementare din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi ori ale unor universităţi partenere ale acesteia. Calitatea de membru titular se acordă de către Consiliul Ştiinţific pe baza criteriilor stabilite.

c) Membri parteneri. Pot dobândi calitatea de membri parteneri personalităţi ale vieţii publice şi ştiinţifice româneşti, conducători de doctorat, alţi specialişti de prestigiu care nu au calitatea de cadre didactice sau cercetători titulari ai Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice a Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, dar care doresc să contribuie cu efort propriu de cercetare şi cu experienţa personală la dezvoltarea şi recunoaşterea ştiinţifică naţională a Centrului. Calitatea de membru parteneri se acordă de Consiliul Ştiinţific la propunerea unui membru titular al Centrului. De asemenea, pot fi membri parteneri şi instituţiile sau persoanele juridice care au preocupări ştiinţifice în specialităţile CCJA.

d) Membri colaboratori externi. Pot dobândi calitatea de membri colaboratori externi personalităţi ale vieţii publice şi ştiinţifice din străinătate, cadre didactice, conducători de doctorat, alţi specialişti de prestigiu din străinătate, care îşi manifestă disponibilitatea de a contribui cu efort propriu de cercetare şi cu experienţa personală la dezvoltarea şi recunoaşterea ştiinţifică naţională şi internaţională a Centrului. Calitatea de membru colaborator extern se dobândeşte la propunerea unui membru titular al Centrului, cu aprobarea Consiliului Facultăţii.

e) Membri de onoare. Pot dobândi calitatea de membri de onoare specialiştii ori personalităţile care au sprijinit activitatea de cercetare ştiintifică a Centrului şi s-au remarcat printr-o contribuţie ştiinţifică deosebită, prin lucrări de o certă valoare, publicate sau susţinute în ţară şi străinătate. Calitatea de membru de onoare se dobândeşte la propunerea a 2 membri titulari ai Centrului, cu aprobarea Consiliului Facultăţii.

f) Membri donatori. Calitatea de membru donator este conferită de către Consiliul Ştiinţific persoanelor fizice sau juridice care au făcut o donaţie sau o sponsorizare în favoarea Centrului.
(2) Pierderea calităţii de membru se pronunţă, respectiv, se constată de Consiliul Ştiinţific în următoarele cazuri:
a) excludere pentru abateri de la etica şi deontologia în activitatea de cercetare;
b) prin renunţare;
c) deces.
DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE MEMBRILOR TITULARI, PARTENERI ŞI COLABORATORI EXTERNI

Art.6. Membrii titulari, parteneri şi colaboratori externi au următoarele drepturi:
a) să beneficieze de gratuitate la publicarea articolelor ştiinţifice in Analele Universităţii „Dunărea de Jos” Fascicola XXII „Drept şi Administraţie Publică” şi în Revista „Public Administration & Regional Studies”;
b) să beneficieze de gratuitate la participarea la conferinţele organizate de facultate;
c) să beneficieze în vederea cercetării de baza materială a centrului;
d) să beneficieze de sprijin pentru publicarea lucrărilor ştiinţifice realizate;
e) să atragă colaboratori din mediul academic şi de afaceri, atât pentru perfectarea de contracte de cercetare ştiinţifică, cât şi de contracte şi acorduri legate de practica în domeniu.
Art.7. Membrii titulari, parteneri şi colaboratori externi au următoarele obligaţii:
a) să elaboreze articole ştiinţifice pentru a fi publicate în reviste de prestigiu;
b) să participe la conferinţe naţionale şi internaţionale;
c) să elaboreze cărţi în domeniile de interes ale Centrului pentru a fi publicate la edituri de prestigiu;
d) să respecte hotărârile Adunării Generale, hotărârile Consiliului Ştiinţific şi dispoziţiile Directorului;
e) să acţioneze pentru realizarea obiectivelor din programele de cercetare ştiinţifică şi să contribuie, prin activitatea lor, la creşterea prestigiului Centrului;
f) să facă propuneri de teme de cercetare ştiinţifică pentru programele pe termen lung, mediu şi pentru programele anuale.


CONDUCERE
Art.8. – (1) Adunarea Generală a CCJA, condusă de director, decanul în funcţie, este alcătuită din totalitatea membrilor titulari şi are competenţa de a alege Consiliul Ştiinţific, condus de prodecanul responsabil cu activitatea de cercetare ştiinţifică. De asemenea, constată încetarea mandatului unui membru al Consiliul Ştiinţific şi procedează la completarea acestuia.
(2) Adunarea Generală a Centrului este convocată, ori de câte ori este necesar, de către director. Cvorumul de funcţionare este de 2/3 din numărul membrilor titulari şi cvorumul deliberativ este jumătate+1 din numărul celor prezenţi.
(3) Activitatea operativă a CCJA este asigurată de către Consiliul Ştiinţific.

Art.9. – (1) În cadrul CCJA funcţionează Consiliul Ştiinţific, al cărui preşedinte este prodecanul responsabil cu activitatea de cercetare ştiinţifică şi este alcătuit din 5 membri inclusiv preşedintele, ceilalţi 4 membri fiind desemnaţi prin vot secret de către Adunarea Generală, pentru o perioadă de cel mult 4 ani, dintre personalităţile reprezentative din domeniile de cercetare ale CCJA.
(2) Lucrările CCJA sunt conduse de director, iar cele ale Consiliului Ştiinţific sunt conduse de preşedinte acestuia.
(3) Mandatul de membru al Consiliului Ştiinţific încetează la termen, în caz de demisie sau prin revocare pentru motive care aduc atingere misiunii şi obiectivelor Centrului.
(4) Consiliul Ştiinţific se întruneşte cel puţin de două ori pe semestru, la convocarea preşedintelui sau la iniţiativa majorităţii membrilor săi. Cvorumul de lucru al Consiliului Ştiinţific este de 2/3 din numărul total al membrilor săi, iar hotărârile se iau cu majoritatea voturilor celor prezenţi.
(5) Consiliul Ştiinţific are următoarele atribuţii:
a) elaborează strategia de cercetare, programele proprii de cercetare şi ia măsurile necesare pentru realizarea acestora;
b) analizează şi aprobă conţinutul şi forma de prezentare a publicaţiilor şi periodicelor proprii, elaborate de către Centru;
c) aprobă înfiinţarea sau desfiinţarea unor structuri interne ale CCJA, cu consultarea coordonatorilor celorlalte structuri deja înfiinţate şi aprobarea directorului CCJA;
d) hotărăşte asocierea cu alte structuri de cercetare ştiinţifică româneşti sau străine, cu consultarea coordonatorilor structurilor interne şi directorului CCJA;
e) stabileşte criteriile pentru acordarea calităţii de membru titular al Centrului;
f) exercită orice alte atribuţii, care se circumscriu domeniilor de interes ale Centrului.
g) preşedintele Consiliului întocmeşte anual un raport privind activitatea de cercetare ştiinţifică din cadrul CCJA, pe care îl prezintă Adunării Generale în luna martie a fiecărui an.

Art.10. (1) Directorul CCJA asigură conducerea operativă a acestuia, exercitând următoarele atribuţii principale:
a) asigură aducerea la îndeplinire a hotărârilor Consiliului Ştiinţific;
b) asigură coordonarea activităţii Centrului cu activitatea Comisiei pentru Asigurarea Calităţii Activităţii Didactice şi Cercetare Ştiinţifică a Consiliului Facultăţii;
c) constituie echipe de cercetare şi le monitorizează activitatea;
d) asigură logistica, consilierea şi informaţiile necesare pentru activitatea de cercetare ştiinţifică, în special pentru cea finanţată;
e) facilitează informarea cu privire la granturile de cercetare ştiinţifică oferite de Agenţia Naţională pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Inovare, Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior, de agenţi economici, instituţii etc. De asemenea, sprijină accesul la informaţii privind programele internaţionale de cercetare ştiinţifică;
f) sprijină membrii Centrului pentru elaborarea documentaţiilor de participare la competiţii şi obţinerea de granturi/contracte de finanţare a activităţii de cercetare ştiinţifică de la ministere, agenţii guvernamentale şi neguvernamentale, agenţi economici etc. din ţară şi străinătate;
g) asigură derularea corespunzătoare a contractelor de cercetare ştiinţifică interne şi internaţionale, precum şi a proiectele finanţate pe plan extern, dezvoltând competenţele în domeniul managementului de proiecte;
h) organizează şi ia măsuri pentru îndeplinirea obiectivelor din programele şi
proiectele de cercetare ştiinţifică ale CCJA;
i) elaborează conţinutul şi forma de prezentare a publicaţiilor şi periodicelor proprii, pe care le supune spre aprobare Consiliului Ştiinţific;
j) propune Consiliului Ştiinţific înfiinţarea sau desfiinţarea unor structuri interne ale CCJA;
k) reprezintă CCJA în raporturile cu terţii.
(2) Pentru exercitarea atribuţiilor sale, Directorul poate emite dispoziţii şi elabora propuneri de hotărâri ale Consiliului Ştiinţific.

Art.11. CCJA are un secretar ştiinţific numit de către Director. El asigură întocmirea şi păstrarea documentelor Centrului şi exercită atribuţiile delegate de Director.

PUBLICAŢII

Art.12. CCJA editează următoarele publicaţii proprii: Analele Universitatii „Dunarea de Jos” Fascicula XXII „Drept şi Administraţie Publică” si Revista „Public Administration & Regional Studies”.

RECOMPENSE ŞI SANCŢIUNI
Art.13. - (1) Evaluarea activităţii membrilor CCJA se face de către Directorul Centrului.
(2) În urma acestei evaluări, Directorul Centrului poate propune Consiliului Ştiinţific recompensarea membrilor care s-au remarcat în activitatea de cercetare.
(3) Activitatea de cercetare ştiinţifică se evidenţiază în curriculum vitae al autorului şi constituie criteriu principal de apreciere a valorii profesionale a personalului didactic sau de cercetare şi, după caz, poate completa norma didactică.
(4) În funcţie de posibilităţi, poate fi susţinută financiar participarea membrilor Centrului la manifestările ştiinţifice din ţară şi străinătate.
(5) Pentru abateri de la etica şi deontologia în activitatea de cercetare, membrii pot fi excluşi din CCJA, prin hotărâre a Consiliului Ştiinţific, la propunerea Directorului.

DISPOZIŢII FINALE
Art. 14. – Regulamentul în vigoare până la adoptarea prezentului regulament se abrogă.






Prezentul Regulament a fost aprobat de Senatul UDJG în şedinţa din data de 19 iunie 2013.


Preşedintele Senatului UDJG,
Prof. dr. ing. Lucian Georgescu
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email