UGAL

STATUTUL
CENTRULUI DE STUDII CULTURALE DIALOGIS
AL UNIVERSITĂŢII „DUNĂREA DE JOS” DIN GALAŢI

I. DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1. Denumirea centrului este „Centrul de Studii Culturale Dialogis” al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi (CSCD).
Art. 2. Definire
Centrul de Studii Culturale Dialogis al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi (CSCD) se înfiinţează, la propunerea Facultăţii de Litere, ca departament fără personalitate juridică, care funcţionează sub egida Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi în regim de autofinanţare şi este neutru din punct de vedere politic şi confesional. CSCD este o structură flexibilă care se pliază pe cerinţele pieţii şi se adresează comunităţii academice şi publicului larg, oferind şansa unor parteneriate de cercetare interdisciplinară, servicii de consultanţă în diverse domenii şi pregătire specializată pentru examene lingvistice internaţionale.
Art. 3. Reprezentare
Centrul Cultural CSCD este reprezentat în plan administrativ de către director.
Art. 4. Sediu
În momentul înfiinţării, CSCD îşi desfăşoară activitatea în cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, Str. Domnească nr. 47, corp U, sala 17.
Art. 5. Durata de activitate a CSCD este nelimitată.

II. OBIECT DE ACTIVITATE
Art. 6. Domenii de activitate:
 studii culturale;
 relaţii internaţionale;
 politici lingvistice;
 traducere şi interpretariat;
 limbi străine (engleză, franceză, germană, română);
 servicii educaţionale;
 transfer de cunoştinţe.
Art. 7. Tipuri de activitate:
 cursuri de limbi străine;
 eliberare certificate de competenţă lingvistică;
 servicii de traducere şi interpretariat;
 elaborare discursuri şi documente funcţionale;
 întocmire documentaţie proiecte internaţionale;
 organizare de manifestări ştiinţifice şi evenimente culturale;
 şcoli de vară;
 schimburi interuniversitare;
 proiecte şi parteneriate de cercetare;
 consultanţă în domenii de competenţă;
 expertize de specialitate;
 înfiinţarea unei publicaţii proprii;
 alte activităţi conexe.
Art. 8. Obiective ale activităţii
 vizibilizarea Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi;
 facilitarea dialogului intercultural;
 ancorarea şi adaptarea activităţilor didactice şi de cercetare desfăşurate la nivelul mediului academic în/la viaţa comunităţii locale şi a celei globale.

III. PRINCIPII DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE
Art. 9. Organigrama Centrului Cultural Dialogis

Art. 10. Resursele umane ale CSCD sunt reprezentate de personalul de conducere, personalul de specialitate şi personalul auxiliar.
Art. 11. Conducerea CSCD este asigurată de director (preşedinte al consiliului director) împreună cu consiliul director.
(1) Directorul este numit pentru un mandat de patru ani (în limita a maximum două mandate consecutive) de către Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, în urma unui interviu şi a prezentării unui plan managerial.
Atribuţiile directorului:
 reprezintă centrul în relaţiile cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi cu alte structuri culturale, de învăţământ superior şi de cercetare din ţară şi din străinătate;
 gestionează problemele curente;
 gestionează fondurile centrului ca ordonator terţiar de credite;
 convoacă şi conduce consiliul director;
 are responsabilitatea de a aduce la cunoştinţa părţilor interesate, în intervalul de timp legal, orice schimbare survenită în administrarea sau conducerea CSCD.
În absenţa directorului, centrul este condus de o persoană din cadrul instituţiei, desemnată de acesta prin decizie scrisă.
(2) Consiliul director este alcătuit din preşedinte (directorul centrului), coordonatorii celor 3 direcţii şi un secretar ştiinţific. Atât coordonatorii direcţiilor, cât şi secretarul ştiinţific sunt aleşi pentru un mandat de patru ani (în limita a maximum două mandate consecutive) de către Adunarea generală.
Atribuţiile consiliului director sunt următoarele:  stabilirea politicilor şi a obiectivelor centrului;  elaborarea regulamentelor şi metodologiilor proprii de realizare a activităţilor, în limitele obiectivelor statutare;  avizarea internă, pe faze, a contractelor şi a documentelor oficiale emise şi transmise de către centru;
 votarea bugetului de venituri şi cheltuieli;
 propunerea şi votarea statutului şi a modificărilor acestuia;  acceptarea sau respingerea cererilor de primire a noilor membri;  retragerea calităţii de membru, în urma constatării unor abateri de la reglementările prezentului statut. În adunările Consiliului director, deciziile sunt luate cu majoritate simplă de voturi.
Consiliul director se reuneşte de trei ori pe an sau ori de câte ori este necesar, la convocarea directorului sau la cererea a cel puţin 1/4 din numărul membrilor centrului. Prezenţa a 2/3 din totalul membrilor săi este necesară pentru a asigura validitatea deliberărilor. Deciziile sunt luate de majoritatea simplă a membrilor prezenţi. În caz de egalitate de voturi, votul directorului este decisiv.
Hotărârile Consiliului director sunt obligatorii pentru toţi membrii consiliului, chiar dacă nu au fost prezenţi la reuniune.
(3) Adunarea generală este compusă din toţi membrii activi şi din membrii onorifici ai centrului. Ea se reuneşte o dată pe an şi ori de câte ori este convocată de către Consiliul director sau la cererea a cel puţin o pătrime din membrii săi. Modul de votare este stabilit printr-un regulament interior.
Atribuţiile Adunării generale constau în:
 analizarea rapoartelor Consiliului director asupra activităţii centrului şi a situaţiei lui financiare;
 alegerea membrilor Consiliului director;
 reînnoirea mandatului membrilor Consiliului director;
 ratificarea tuturor acţiunilor Centrului pentru care puterile statutare ale Consiliului director sunt insuficiente.
Deciziile sunt luate cu majoritatea simplă a voturilor valabil exprimate şi sunt obligatorii pentru toţi membrii centrului, chiar dacă nu au fost prezenţi la Adunarea generală.
Convocarea Adunării generale se face cu cel puţin 15 zile înainte de desfăşurare. Consiliul director are obligaţia să aducă la cunoştinţa membrilor Adunării generale ordinea de zi, precum şi toate materialele supuse deliberărilor.
(4) Coordonatorii direcţiilor centrului organizeză activitatea pe cele trei componente – lingvistică, culturală şi relaţii internaţionale – şi răspund de îndeplinirea obiectivelor asumate de către centru.
(5) Secretarul ştiinţific al CSCD  întocmeşte documentele cu privire la activitatea centrului, publicaţii, situaţia economico-financiară;  informează directorul şi Consiliul director cu privire la programele, parteneriatele şi apelurile pentru proiecte din domeniile de interes ale centrului;  organizează întrunirile Consiliului şi ale Adunării generale.
(6) Responsabilii compartimentelor din structura direcţiilor centrului conduc colectivele de specialişti (membri şi colaboratori) implicaţi în activităţile organizate şi urmăresc realizarea proiectelor aflate în desfăşurare. Aceştia sunt numiţi de către directorul centrului în urma unui interviu.
Art. 12. Pot deveni membri (personal de specialitate) ai centrului specialiştii cu competenţe şi experienţă semnificative în domeniile de interes ale centrului. Persoanele care doresc să dobândească calitatea de membru vor înainta Consiliului director o cerere însoţită de un dosar conţinând dovezi ale realizărilor profesionale şi un curriculum vitae. Documentele se supun spre analiză şi aprobare Consiliului director. Renunţarea la calitatea de membru se face prin cerere scrisă, înaintată Consiliului director, iar retragerea acesteia este de competenţa forului amintit.
Membrii centrului pot fi membri activi sau membri onorifici, persoane fizice sau juridice.
Titlul de membru onorific poate fi decernat de către Consiliul director persoanelor care au făcut servicii centrului. Acest titlu le conferă dreptul de a face parte din Adunarea generală.
Drepturile membrilor centrului sunt:
 să fie aleşi în Consiliul director, cu respectarea prevederilor statutului;
 să utilizeze toate mijloacele materiale ale centrului în scopul realizării obiectivelor stabilite prin statut;
 să prezinte cereri, propuneri, idei etc. legate de scopul şi activităţile centrului;
 să aibă acces nelimitat la sursele de informaţie puse la dispoziţie de către centru;
 să participe la toate acţiunile şi manifestările organizate de către centru pentru realizarea obiectivelor acestuia.
Obligaţiile membrilor centrului sunt:
 să cunoască şi să aplice prevederile prezentului statut şi ale actelor ce se emit de către centru;
 să se achite cu profesionalism şi consecvenţă de îndeplinirea sarcinilor pe care şi le asumă;
 să îşi adapteze metodele de lucru la noile tehnologii şi la cerinţele societăţii;
 să identifice noi posibilităţi de colaborare şi să propună parteneriate care să susţină şi să diversifice activitatea centrului;
 să participe la toate acţiunile şi manifestările organizate de către centru pentru realizarea obiectivelor acestuia;
 să nu facă declaraţii denigratoare la adresa centrului şi a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.
Art. 13. Personalul auxiliar poate include secretari-dactilografi, gestionari, bibliotecari, tehnoredactori, referenţi etc.

IV. RESURSE MATERIALE
Art. 14. În momentul înfiinţării, CSCD nu dispune de un spaţiu propriu, astfel că, iniţial, activitatea se va desfăşura în cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, Str. Domnească nr. 47, corp U, sala 17.
Art. 15. Dotările (calculatoare, mobilier, alte echipamente) existente în aceste spaţii vor fi utilizate de CSCD până la achiziţia de dotări proprii.
Art. 16. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi asigură constituirea bazei materiale şi, prin calitatea sa de persoană juridică, oferă facilităţi de ordin tehnic, dar şi suport economic şi juridic.
Art. 17. Veniturile, bunurile mobile şi imobile ce vor fi dobândite de CSCD, în conformitate cu prevederile legale, se constitutie în patrimoniu al centrului, servind la realizarea scopurilor şi activităţilor prevăzute în statut şi se înregistrează în gestiunea Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

V. VENITURI ŞI CHELTUIELI
Art. 18. Veniturile centrului provin din:
 granturi de cercetare;
 contracte de cercetare;
 contracte de prestări servicii lingvistice (cursuri de limbi moderne, traduceri, examene de competenţă lingvistică, colaţionare de texte, audit lingvistic şi comunicaţional);
 taxe;
 consultanţă şi evaluare;
 expertize;
 sponsorizări;
 donaţii;
 subvenţii;
 concesiuni.
Toate aceste fonduri vor fi cheltuite în conformitate cu obiectul de activitate.
Art. 19. Principalele cheltuieli ale centrului sunt cele pentru:
 resurse umane;
 dezvoltarea bazei materiale de cercetare;
 tipărirea, editarea şi difuzarea de cărţi, reviste şi lucrări în domeniu;
 regie şi funcţionare;
 creare şi administrare site;
 documentare, taxe de conferinţă, deplasare, cazare, diurnă etc., aferente activităţilor desfăşurate;
 abonamente la bilioteci on-line;
 publicitate şi diseminare a rezultatelor cercetării;
 afilierea la instituţii naţionale şi internaţionale;
 organizarea de manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
Art. 20. Rambursarea cheltuielilor legate de misiuni, trebuie să facă obiectul unei hotărâri exprese ale Consiliului director în privinţa necesităţii şi interesului legate de acestea; rambursarea se face pe bază de documente justificative, supuse verificării.
Art. 21. Cheltuielile se efectuează potrivit prevederilor bugetului de venituri şi cheltuieli şi se aprobă de către Consiliul director.

VI. DIZOLVAREA ŞI LICHIDAREA
Art. 22. Centrul se poate dizolva prin hotărârea Consiliului director. În termen de 15 zile de la data şedinţei de dizolvare, procesul-verbal, în forma autentică, se depune la Senatul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

VII. DISPOZIŢII FINALE
Art. 23. Prezentul statut, aprobat de către Senatul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, devine cadru de funcţionare a CSCD.
Art. 24. CSCD îşi începe activitatea în urma aprobării funcţionării sale de către Senatul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.
Art. 25. Modificări ale prezentului statut sunt posibile numai la iniţiativa membrilor CSCD şi cu avizul Consiliului director al CSCD.
Art. 26. Evidenţa financiară şi contabilă a CSCD se ţine de către compartimentele specializate ale universităţii şi de către personalul propriu.
Art. 27. Pentru realizarea obiectivelor, Consiliul director al CSCD poate propune universităţii încheierea de contracte cu terţi.
Art. 28. CSCD poate stabili relaţii de colaborare cu alte centre culturale şi de cercetare sau instituţii recunoscute din ţară şi străinătate.


RECTOR,
DIRECTOR CENTRU,
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email