UGAL

Senatul ,,Universităţii Dunărea de Jos” din Galaţi
Comisia juridică şi de etică


Anexa 7 la HS nr. 37/14.3.2013
  Preşedintele Senatului UDJG,
  Prof. dr. ing. Lucian Georgescu



Având în vedere contestaţia formulată de către petenta Oprea Ramona-Mihaela (prep. univ. drd. în cadrul Universităţii,,Dunărea de Jos” din Galaţi, Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice − Departamentul de ştiinţe administrative şi regionale) şi înregistrată la Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galaţi sub nr. C 1030/13.02.2013, împotriva Hotărârii Comisiei de etică universitară (în continuare CEU) pronunţată în dosarul nr. M382/27.08.2012 şi înregistrată sub numărul 1642 din 23.01.2013,
Comisia juridică şi de etică din cadrul Senatului ,,Universităţii Dunărea de Jos” din Galaţi

CONSTATĂ URMĂTOARELE:

Prin Notificarea Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării nr. 924/16.08.2012, înregistrată la Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galaţi sub nr. M382/27.08.2012, s-a solicitat analizarea de către CEU a sesizării nr. CNE771/06.06.2012 formulată de către petenta Rădulescu Mihaela (prof. univ. dr. în cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti − Departamentul de Limbi Străine şi Comunicare) cu privire la acuzaţia de posibile fapte de plagiat adusă doamnei Prep. univ. drd. Oprea Ramona Mihaela şi domnului Prof. univ. dr. Oprea Răducan, ambii din cadrul Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi, Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice. Prin această sesizare, doamna Prof. univ. dr. Rădulescu Mihaela a precizat faptul că doreşte soluţionarea cazului de plagiat, constând în ,,însuşirea fără drept” de către Prof. univ. dr. Oprea Răducan şi Prep. univ. drd. Oprea Ramona Mihaela «a calităţii de autori ai unei cărţi în care circa 91% din text este preluat integral din cartea intitulată ,,Metodologia cercetării ştiinţifice. Elaborarea lucrărilor de licenţă, masterat, doctorat”, ediţia 1, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2006», publicată de dumneaei.
Prin Hotărârea pronunţată în dosarul nr. M382/27.08.2012 şi înregistrată sub numărul 22318 din 28.09.2012, CEU a hotărât admiterea cererii formulată de doamna Prof. univ. dr. Rădulescu Mihaela.
Totodată, CEU a constatat îndeplinirea cerinţelor exprese ale doamnei Prof. univ. dr. Rădulescu Mihaela privind:
a) retragerea din circuitul didactic şi din biblioteci a lucrărilor: ,,Iniţiere în medologia cercetării ştiinţifice”, publicată la Editura Galaţi University Press Galaţi (în continuare GUP), 2008, ISBN: 978-606-8008-11-0; curs în formă electronică distribuit studenţilor de către DIDFR al ,,Universităţii Dunărea de Jos” din Galaţi cu un singur autor (Răducan Oprea) şi curs postat pe internet în 2011-2012 atât în formă tipărită, cât şi electronică, şi eliminarea lor din listele de lucrări ale celor doi coautori;
b) încetarea comercializării cărţii ,,Iniţiere în medologia cercetării ştiinţifice” semnată de Răducan Oprea şi Ramona Oprea de la standul de vânzări a ,,Universităţii Dunărea de Jos” din Galaţi;
c) încetarea distribuirii formei electronice către studenţii DIDFR.
În fine, CEU a dispus punerea în aplicare a celorlalte solicitări ale petentei.
Pentru a hotărî astfel, CEU a reţinut următoarele:
În vederea analizării sesizării, CEU a procedat la citarea părţilor, pentru a-şi expune punctele de vedere şi pentru a prezenta dovezi.
La şedinţa din data de 17.09.2012 a dat curs citaţiei doar domnul Prof. univ. dr. Oprea Răducan.
Petenta Rădulescu Mihaela a înaintat CEU un înscris, în care a arătat că este în imposibilitate de a se prezenta la şedinţă şi a solicitat soluţionarea cauzei în baza actelor depuse anterior.
În cadrul şedinţei, domnul Prof. univ. dr. Oprea Răducan a menţionat faptul că nu a plagiat, deoarece a citat lucrările petentei şi le-a trecut în bibliografie. Totuşi, a subliniat că este de acord cu cerinţele petentei, urmând a face demersuri către editura GUP şi către site-ul www.scribd.com pentru retragerea lucrărilor incriminate. De asemenea, a prezentat CEU adresa nr. 19 din 31.08.2012, prin care Departamentul DIDFR a comunicat următoarele:
a) cursul ,,Iniţiere în medologia cercetării ştiinţifice” a fost retras de pe platforma PIED;
b) cursul respectiv se mai găseşte la DIDFR în 21 de exemplare, care
nu vor mai fi distribuite studenţilor.
CEU i-a solicitat să prezinte dovezi privind eliminarea lucrărilor menţionate de pe piaţă.
Ulterior şedinţei din data de 17.09.2012, domnul Prof. univ. dr. Oprea Răducan a înaintat CEU adresa nr. 22340/28.09.2012 în care se specifică că, în prezent, în cadrul Editurii GUP nu mai există niciun exemplar din cartea cu titlul „Iniţiere în metodologia cercetării ştiinţifice”. Totodată, se menţionează faptul că referinţele şi trimiterile la lucrarea în cauză au fost înlăturate de pe site-ul Editurii GUP.
Tot în acest sens, Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice a înaintat adresa nr. 26 din 24.09.2012, în care se aduce la cunoştinţă că a fost transmisă către biblioteca ,,Universităţii Dunărea de Jos” din Galaţi şi, respectiv, către DIDFR decizia cu privire la retragerea din circuitul intern a cursului atât în formă scrisă, cât şi electronică. Domnul Prof. Oprea Răducan a înaintat şi dovada solicitării retragerii cursului de pe site-urile scribd.com.
Împotriva Hotărârii CEU pronunţată în dosarul nr. M382/27.08.2012 şi înregistrată sub numărul 22318 din 28.09.2012 a formulat contestaţie petenta Rădulescu Mihaela, susţinând următoarele:
În raportul întocmit de CEU nu a fost analizată nicio probă adusă de ea în sprijinul acuzaţiei de plagiat, ci conţine doar ,,relatarea a unei jumătăţi a părţii împricinate, anume a d-lui Prof. Răducan Opreaˮ.
Procedura folosită − audierea − arată predilecţia CEU pentru relatarea verbală, susceptibilă de interpretări fluctuante şi subestimarea documentelor scrise, generatoare de interpretări stabile şi de transpuneri în realitate controlabile.
Coautoarea cărţii acuzată de plagiat, Ramona Mihaela Oprea, este omisă din raport, ca şi cum aceasta ar fi fost scoasă din cauză.
Declaraţia verbală a d-lui Prof. Răducan Oprea în sensul că nu plagiat este contrazisă de probele numeroase şi incontestabile prezentate de ea şi, în primul rând, de zecile de pagini de texte absolut identice, marcate de petentă, CEU nerămânându-i decât să le constate cu privirea.
CEU nu s-a pronunţat în mod explicit dacă este sau nu plagiat.
CEU nu a luat măsuri ca lucrarea ,,Iniţiere în medologia cercetării ştiinţifice” să fie eliminată şi din listele de lucrări ale celor doi coautori. Este de menţionat că la data formulării contestaţiei, cartea ,,Iniţiere în medologia cercetării ştiinţifice” continuă să figureze în listele de lucrări ale celor doi coautori: Prof. Răducan Oprea şi Prep. Ramona Mihaela Oprea.
CEU nu a adoptat şi măsuri punitive, deoarece fapta comisă constituie o foarte gravă abatere de la deontologia universitară şi are consecinţe demolatoare asupra învăţământului şi cercetării ştiinţifice, alterând ireversibil scara de valori sociale.
Hotărârea CEU este nemotivată.
Comisia Juridică şi de Etică din cadrul Senatului Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi a propus admiterea contestaţiei formulată de către petenta Rădulescu Mihaela, desfiinţarea hotărârii CEU cu privire la acest caz şi reluarea cercetărilor de către CEU în vederea soluţionării şi pronunţării cu privire la toate aspectele ridicate de aceasta. Propunerea Comisiei Juridice şi de Etică din cadrul Senatului Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi a fost aprobată prin hotărârea Senatului nr. 26 din 01.11.2012.
CEU, analizând motivele prezentate în contestaţie şi în Anexa 4 din hotărârea Senatului Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi nr. 26 din 01.11.2012, a hotărât cu unanimitate de voturi înfiinţarea, în baza art. 22 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a CEU, a art. 309 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi a art. 10-11 din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare, a unei Comisii de Analiză, formată din cadre didactice de specialitate.
Comisia propusă de CEU a fost numită de Rectorul Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi prin Decizia nr. 17/10.01.2013.
Comisia de analiză şi-a desfăşurat activitatea conform prevederilor exprese ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a CEU, ale Legii nr. 1/2011 şi ale Legii nr. 206/2004, iar în urma analizei întreprinse şi a rapoartelor individuale prezentate în comisie, a concluzionat în Raportul C378/18.01.2013 că <toate cele trei lucrări menţionate demonstrează plagiatul evident după unica sursă, cartea “Metodologia cercetării ştiinţifice. Elaborarea lucrărilor de licenţă, masterat, doctorat (ediţia 1, Editura didactică şi pedagogică, Bucureşti, 2006)” a doamnei Prof. univ. dr. Mihaela Şt. Rădulescu (din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, Departamentul de Limbi străine şi comunicare)>.
Raportul Comisiei de analiză nr. C378/18.01.2013 a fost dezbătut de CEU în şedinţa din data de 21.01.2013. În urma votului liber exprimat de către membrii CEU, Raportul Comisiei de analiză nr. C378/18.01.2013 a fost validat, cu unanimitate de voturi.
Având în vedere că Raportul Comisiei nr. C378/18.01.2013 conţinea o analiză atentă a tuturor aspectelor relevante în cauză, ajungându-se la concluzia că lucrările care fac obiectul sesizării [,,Iniţiere în metodologia cercetării ştiinţifice (editura GUP, 2008, ISBN 978-606-8008-11-0, autori: Prof. univ. dr. Oprea Răducan şi Prep. univ. drd. Ramona Mihaela Oprea”); Curs în formă electronică distribuit studenţilor DIDFR al Universităţii ,,Dunărea de Jos” – autor: Prof. univ. dr. Oprea Răducan; Curs postat pe internet – site scribd, autor: Prof. univ. dr. Oprea Răducan] au fost plagiate din lucrarea ,,Metodologia cercetării ştiinţifice. Elaborarea lucrărilor de licenţă, masterat, doctorat (ediţia 1, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2006)” a doamnei Prof. univ. dr. Mihaela Şt. Rădulescu (din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, Departamentul de Limbi străine şi comunicare), CEU a concluzionat că se impune aplicarea sancţiunilor legale prevăzute în art. 61 din Codul de etică şi deontologie profesională universitară, art. 111 din Ordonanţa nr. 28/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare şi în art. 318 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.
În atare condiţii, prin Hotărârea pronunţată în dosarul nr. M382/27.08.2012 şi înregistrată sub numărul 1642 din 23.01.2013, CEU a dispus aplicarea următoarelor sancţiuni:
- pentru Prof. univ. dr. Oprea Răducan:
1. suspendarea pe o perioadă de trei ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control, ca membru în comisii de doctorat, de master sau de licenţă [art. 318 lit. c) din Legea nr. 1/2011];
2. diminuarea salariului de bază cu 15% pe o perioadă de două luni [art. 318 lit. b) din Legea nr. 1/2011].
- pentru Prep. univ. drd. Ramona Mihaela Oprea:
1. suspendarea pe o perioadă de doi ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control, ca membru în comisii de doctorat, de master sau de licenţă [art. 318 lit. c) din Legea 1/2011].
Sancţiuni comune:
- retragerea din circuitul didactic şi din biblioteci a lucrărilor ,,Iniţiere în metodologia cercetării ştiinţifice”, editura GUP, 2008, ISBN 978-606-8008-11-0, autori: Prof. univ. dr. Oprea Răducan şi Prep. univ. drd. Ramona Mihaela Oprea; curs în formă electronică distribuit studenţilor de către DIDFR al Universităţii, cu un singur autor: Prof. univ. dr. Oprea Răducan; curs postat pe internet: site scribd;
- încetarea comercializării cărţii ,,Iniţiere în metodologia cercetării ştiinţifice”, editura GUP, 2008, ISBN 978-606-8008-11-0, autori: Prof. univ. dr. Oprea Răducan şi Prep. univ. drd. Ramona Mihaela Oprea la standul de vânzări a Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi;
- încetarea distribuirii formei electronice a cursului către studenţii DIDFR;
- eliminarea lucrării incriminate ,,Iniţiere în metodologia cercetării ştiinţifice” din CV-urile şi listele de lucrări ale celor doi coautori cât şi de pe site-urile http://www.drept.ugal.ro/documente/cv_lucrari/drept/2012/lucrari/LISTA%20DE%20LUCRARI%20RADUCAN%20OPREA.pdf, http://www.drept.ugal.ro/documente/cv_lucrari/ap/LISTA%20LUCRARI%202011/LISTA%20LUCRARI%20RAMONA%20OPREA.pdf.
Împotriva Hotărârii CEU pronunţată în dosarul nr. M382/27.08.2012 şi înregistrată sub numărul 1642 din 23.01.2013 a formulat contestaţie petenta Oprea Ramona-Mihaela, susţinând următoarele:
Nu a fost citată în vederea audierilor în prezenta cauză.
Nu a plagiat.
CEU nu a analizat elementele care caracterizeză plagiatul şi nu a stabilit gradul de implicare a persoanelor care au făcut obiectul sesizării.
CEU nu putea să reţină abaterea evidenţiată în hotărârea sa, deoarece:
− lucrarea incriminată nu a preluat un text fără indicarea sursei;
− nu a existat elementul intenţional.
Nu a avut nicio contribuţie la editarea cursului ,,Iniţiere în metodologia cercetării ştiinţifice”, despre care se spune că a plagiat. Nu a cunoscut că a fost trecută pe coperta acestui curs, decât la ceva timp după ce a fost editat, moment în care tatăl său, Oprea Răducan, a dorit să-i facă o surpriză, spunându-i că a trecut numele său pe coperta cursului respectiv.
Contestaţia formulată de către petenta Oprea Ramona-Mihaela este neîntemeiată pentru următoarele considerente:
În cauză, în vederea analizării sesizării, CEU a procedat la citarea părţilor, pentru a-şi expune punctele de vedere şi pentru a prezenta dovezi.
La şedinţa din data de 17.09.2012 a dat curs citaţiei doar domnul Prof. univ. dr. Oprea Răducan. Cu acea ocazie, domnul Prof. univ. dr. Oprea Răducan a menţionat faptul că nu a plagiat, deoarece a citat lucrările petentei Rădulescu Mihaela şi le-a trecut în bibliografie. Totuşi, a subliniat că este de acord cu cerinţele petentei, urmând a face demersuri pentru retragerea lucrărilor.
Petenta Oprea Ramona-Mihaela nu s-a prezentat în faţa comisiei.
În atare condiţii, CEU şi-a îndeplinit obligaţia de a cita părţile, dându-le astfel posibilitatea de a-şi prezenta probele în apărare şi de a depune memorii.
Prin hotărârea Senatului Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi nr. 26 din 01.11.2012 s-a dispus reluarea cercetărilor de către CEU în prezenta cauză, menţinându-se însă toate actele efectuate anterior de către CEU, inclusiv actele de citare a părţilor. CEU nu mai era obligată să dispună citarea din nou a părţilor, ci doar să procedeze la o analiză a probelor şi a documentelor invocate de părţi, ceea ce a şi făcut de fapt. Mai mult, CEU a desemnat o comisie de analiză, care a întocmit un raport şi care a statuat în unanimitate că plagiatul săvârşit de Oprea Răducan şi Oprea Ramona-Mihaela este evident. Acest raport a fost validat de către membrii CEU, cu unanimitate de voturi.
Din probele administrate în cauză rezultă că Oprea Răducan şi Oprea Ramona-Mihaela au plagiat în sensul art. 4 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, cu modificările ulterioare. Potrivit acestui text legal, prin plagiat se înţelege expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale. Oprea Răducan şi Oprea Ramona-Mihaela au preluat integral în lucrările lor texte din cartea intitulată ,,Metodologia cercetării ştiinţifice. Elaborarea lucrărilor de licenţă, masterat, doctorat”, ediţia 1, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2006», publicată de Rădulescu Mihaela, fără să indice la Bibliografie acest lucru. De pildă, la pagina 45 din cartea ,,Iniţiere în medologia cercetării ştiinţifice”, publicată la GUP, 2008, ISBN: 978-606-8008-11-0, Oprea Răducan şi Oprea Ramona-Mihaela au menţionat: ,,Această identificare exactă şi evaluare rapidă a surselor trebuie înscrisă într-un timp riguros limitat ….., scrie Beaud, 1997:30” (sublinierea noastră). Or, la Bibliografie acest autor − Beaud − nu este menţionat. Tot astfel, la pagina 16, nota de subsol 12, Oprea Răducan şi Oprea Ramona-Mihaela au menţionat: ,,Pe această linie de gândire, Gaston Bachelard, 1965: 239, a arătat cu stăruinţă…..” (sublinierea noastră). Or, la Bibliografie acest autor − Gaston Bachelard − nu este menţionat. Şi exemplele pot continua. Concluzia nu poate fi decât una: Oprea Răducan şi Oprea Ramona-Mihaela au copiat din cartea intitulată ,,Metodologia cercetării ştiinţifice. Elaborarea lucrărilor de licenţă, masterat, doctorat”, ediţia 1, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2006», publicată de Rădulescu Mihaela şi, ce este mai grav, şi-au însuşit cercetarea ştiinţifică a doamnei profesoare Rădulescu Mihaela, lucru care nu poate fi acceptat sub nicio formă. Aşa cum a menţionat doamna profesoară Rădulescu Mihaela, cartea dumneaei este ,,rodul unor îndelungaţi ani de reflecţie asupra tematicii şi a conceperii lucrării, precum şi al unei activităţi intense de cercetare documentară în biblioteci din ţară şi străinătate, însumând o muncă de căutare şi selectare a surselor bibliografice, numeroase lecturi, reluări şi evaluări ale acestora, precum şi o constantă şi dificilă activitate de redactare, completare, corectare şi perfecţionare a textului lucrării”. Într-adevăr, nu este de conceput ca cineva să-şi însuşească opera de cercetare a altuia, fără niciun efort, limitându-se la a face câteva citări şi fără a indica sursele bibliografice.
Oprea Răducan şi Oprea Ramona-Mihaela au preluat integral chiar şi Cuvântul introductiv al cărţii originale, după ce au suprimat cuvântul Autoarea şi au adăugat deasupra textului expresia Stimate cursant.
Tot astfel, cei doi coautori au preluat toate notele de subsol din cartea doamnei profesoare Rădulescu Mihaela, fără să folosească prepoziţia ,,apud”.
Oprea Răducan şi Oprea Ramona-Mihaela nu au avut nicio contribuţie originală faţă de lucrarea plagiată, ei limitându-se la a adăuga unele Obiective, Întrebări şi Răspunsuri.
După ce au reprodus câteva pagini din cartea originală, Oprea Răducan şi Oprea Ramona-Mihaela au precizat în cartea ,,Iniţiere în metodologia cercetării ştiinţifice”, editura Galaţi University Press, 2008, ISBN 978-606-8008-11-0, pagina 10, următoarele: <Materiale de studiu individual: Resursele suplimentare de studiu constau în broşura publicată în anul 2006 de Mihaela Şt. Rădulescu cu titlul ,,METODOLOGIA CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE”, Editura Didactică şi Pedagogică R.A. Bucureşti. Această broşură este parte integrantă a acestui curs. La sfârşitul cursului veţi găsi şi bibliografia necesară pentru studiul individual.> Se observă că cei doi coautori nu au precizat că ideile au fost preluate integral din cartea intitulată ,,Metodologia cercetării ştiinţifice. Elaborarea lucrărilor de licenţă, masterat, doctorat”, ediţia 1, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2006», publicată de Rădulescu Mihaela. Deşi în lucrările examinate, cei doi coautori au subliniat obligativitatea citării şi a întocmirii unei referinţe bibliografice, tocmai ei nu au respectat regulile menţionate.
În adeverinţa nr. 523 din 12.01.2012, Editura Didactică şi Pedagogică a precizat următoarele:
<1. În anul 2006 a apărut la EDP lucrarea Metodologia cercetării ştiinţifice. Elaborarea lucrărilor de licenţă, masterat, doctorat, autor Mihaela Şt. Rădulescu, cu ISBN 978-973-30-1675-5, format 16/61 × 86, 184 de pagini, denumită în continuare Lucrarea 1. Lucrarea 1 conţine bibliografie şi cuprins în limbile franceză şi engleză.
2. Pe site-ul www.scribd.com, la adresa http://www.scribd.com/doc/49837594/metodologia-cercetarii-stiintifice este postată lucrarea Iniţiere în metodologia cercetării ştiinţifice, având menţiunea ,,Galaţi-2008”, având indicat ca autor pe conf. univ. dr. Răducan Oprea, denumită în continuare Lucrarea 2.
3. Cu excepţia a 3 pagini (pagina 1, pagina 7 şi pagina 31), celelalte 75 de pagini ale Lucrării 2 sunt preluate din Lucrarea 1.>
În privinţa elementului intenţional, este de menţionat că Oprea Răducan şi Oprea Ramona-Mihaela au prevăzut că prin preluarea integrală a textelor originale se produce o vătămare a intereselor autorului acestora şi au urmărit acest lucru prin transpunere în lucrările lor. De altfel, prin modul cum au acţionat, cei doi au manifestat o intenţie vădită de a prezenta textele preluate şi necitate ca fiind creaţia şi contribuţia lor personală. Citarea de câteva ori nu înlătură acest element subiectiv, atât timp cât în privinţa multor texte nu se face referire la sursa de unde au fost preluate şi − ce este mai grav − în Bibliografie nu se face nicio referire la cartea doamnei Prof. univ. dr. Mihaela Şt. Rădulescu. Se cunoaşte că este obligatoriu ca la Bibliografia unei lucrări să fie trecute toate sursele care au stat la baza documentării autorului, chiar dacă nu a respectat în totalitate regulile citării.
Ca atare, lucrările care fac obiectul sesizării (,,Iniţiere în metodologia cercetării ştiinţifice, editura GUP, 2008, ISBN 978-606-8008-11-0, autori: Prof. univ. dr. Oprea Răducan şi Prep. univ. drd. Ramona Mihaela Oprea”; Curs în formă electronică distribuit studenţilor DIDFR al Universităţii ,,Dunărea de Jos” – autor: Prof. univ. dr. Oprea Răducan; Curs postat pe internet – site www.scribd.com, autor: Prof. univ. dr. Oprea Răducan) au fost plagiate din lucrarea ,,Metodologia cercetării ştiinţifice. Elaborarea lucrărilor de licenţă, masterat, doctorat (ediţia 1, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2006)” a doamnei Prof. univ. dr. Mihaela Şt. Rădulescu (din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, Departamentul de Limbi străine şi comunicare).
Faptele săvârşite de Oprea Răducan şi Oprea Ramona-Mihaela constituie abateri grave de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică şi activitatea universitară − plagierea rezultatelor sau publicaţiilor altor autori − prevăzute în art. 26 alin. (1) lit. a) din Codul de etică şi deontologie profesională universitară aprobat de Senatul Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi la data de 22.07.2011, art. 21 alin. (2) lit. a şi art. 4 alin. (1) lit. d) din Legea 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare, astfel cum a fost modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 28/2011 şi art. 310 lit. a) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.
În temeiul art. 59 din Codul de etică şi deontologie profesională universitară aprobat de Senatul Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi şi art. 318 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, CEU a stabilit sancţiunile, iar acestea fac parte din cele prevăzute în art. 61 lit. b) şi c) din Codul de etică şi deontologie profesională universitară aprobat de Senatul Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi la data de 22.07.2011, art. 111 lit. b), c) şi d) din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, astfel cum a fost modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 28/2011 şi art. 318 lit. b) şi c) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Având în vedere că în art. 111 din Legea 206/2004 se prevede că sancţiunile se aplică de conducerea universităţii, Hotărârea CEU pronunţată în dosarul nr. M382/27.08.2012 şi înregistrată sub numărul 1642 din 23.01.2013 a fost semnată şi de Rectorul universităţii şi avizată de consilierul juridic.
Atât timp cât CEU a stabilit sancţiuni diferenţiate în privinţa profesorilor Oprea Răducan şi Oprea Ramona-Mihaela, implicit a avut în vedere gradul diferenţiat de implicare a acestora în comiterea abaterilor de la normele de bună conduită în cercetarea ştiinţifică.
Pe de altă parte, împotriva Hotărârii CEU pronunţată în dosarul nr. M382/27.08.2012 şi înregistrată sub numărul 22318 din 28.09.2012, prin care s-a admis cererea formulată de doamna Prof. univ. dr. Rădulescu Mihaela, Oprea Ramona-Mihaela nu a formulat contestaţie. În faţa comisiei, Oprea Răducan a subliniat că este de acord cu cerinţele petentei Rădulescu Mihaela, urmând a face demersuri pentru retragerea lucrărilor rezultate în urma plagierii, ceea ce denotă că atât el, cât şi fiica sa Oprea Ramona-Mihaela au recunoscut fapta săvârşită.
Nu poate fi reţinută susţinerea petentei Oprea Ramona-Mihaela în sensul că nu a cunoscut că a fost trecută pe coperta cursului ,,Iniţiere în metodologia cercetării ştiinţifice”, deoarece înaintea de editarea unei cărţi, editura solicită îndeplinirea unor formalităţi de către fiecare coautor, iar pe de altă parte, deşi nu a avut nicio contribuţie, după cum susţine, petenta a acceptat să-şi însuşească lucrarea respectivă, trecând-o şi în Lista de lucrări. Pe de altă parte, împotriva Hotărârii CEU pronunţată în dosarul nr. M382/27.08.2012 şi înregistrată sub numărul 22318 din 28.09.2012, prin care s-a admis cererea formulată de doamna Prof. univ. dr. Rădulescu Mihaela, Oprea Ramona-Mihaela nu a formulat contestaţie şi nici nu a adus la cunoştinţă CEU faptul că ea nu a contribuit la elaborarea cursului, invocând acest lucru abia în momentul în care a văzut că a fost sancţionată. Aşa cum a arătat şi petenta în contestaţie, în momentul în care a fost citată, CEU i-a adus la cunoştinţă că este acuzată de plagiat. Cu toate acestea, petenta a tăcut până în momentul în care a formulat contestaţie.
Pentru aceste considerente, în temeiul art. 58 din Codul de etică şi deontologie profesională universitară aprobat de Senatul Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi la data de 22.07.2011 şi art. 16-17 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a CEU aprobat de Senatul Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi prin Hotărârea nr. 8/05.07.2012,
Comisia Juridică şi de Etică din cadrul Senatului ,,Universităţii Dunărea de Jos” din Galaţi

PROPUNE:

Respingerea contestaţiei formulată de către petenta Oprea Ramona-Mihaela (prep. univ. drd. în cadrul Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi, Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice − Departamentul de Ştiinţe administrative şi regionale) şi înregistrată la Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galaţi sub nr. C 1030/13.02.2013, împotriva Hotărârii Comisiei de Etică Universitară pronunţată în dosarul nr. M382/27.08.2012 şi înregistrată sub numărul 1642 din 23.01.2013, ca neîntemeiată.


Preşedintele Comisiei juridice şi de etică
Conf. univ. dr. Gheorghe IVAN



 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email