UGAL

Creșterea accelerată a populației și a cererii globale de alimente și apă potabilă, locuințe, energie și confort tehnologic au condus la epuizarea resurselor naturale și la o poluare accelerată a mediului. În prezent, calitatea aerului, a apei și a solului scad spectaculos, datorită poluanților și a poluatorilor, predominant antropici, dispar specii de animale si plante, se modifică echilibre și ecosisteme întregi, dezvoltate pe parcursul a milioane de ani. Schimbările climatice se resimt din ce în ce mai mult la nivel global, fiind percepute direct prin creșterea frecvenței și a intensității fenomenelor meteorologice extreme, în pierderi economice și de vieți omenești.

Comunitatea internațională a demarat o serie de acțiuni la nivel mondial, începând cu Protocolul de la Montreal din 1987 asupra substanțelor care distrug stratul de ozon și ajungând la Acordul de la Paris din 2015 privind clima. În această perioadă, pe 22 -23 aprilie 2021 se va desfășura Summitul virtual cu privire la climă, la care vor participa 40 de lideri mondiali, cu scopul de a intensifica eforturile marilor economii mondiale în respectarea obiectivului vital al Acordului de la Paris, limitarea încălzirii globale în acest secol la cel mult 1,5 grade Celsius.

Eforturile depuse până în prezent trebuie continuate, pentru a apărea efecte vizibile de reducere a poluării.

Trebuie să conștientizăm cu toții importanța respectării mediului, depinde doar de noi să avem un mediu curat și sănătos!

Ziua Pământului ar trebui sărbătorită în fiecare zi:„Earth Day Every Day!”

 

Conf. univ. dr. fiz. jur. Simona Condurache-Bota

Coordonatoarea Programului de licență „Știința Mediului”

Facultatea de Științe și Mediu

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email