UGAL

Chiar dacă renii lui Moş Crăciun circulă mai greu pe nisip, Crăciunul în insulele exotice are farmecul său! Au demonstrat-o studenții de anul II ai specializărilor Engleză și L.M.A. din cadrul Facultății de Litere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați care au participat la un workshop intitulat: “Glimpses of Christmas around the world”, organizat de conf. dr. Antoanela Mardar, de la Departamentul de Engleză, în colaborare cu lect. Zouhir Hariq de la Departamentul de Limbă și Literatură Franceză.

Fermecați de locurile exotice, studenții au ales, fie și doar virtual, să călătorească de Crăciun în Jamaica sau Hawaii pentru a cunoaște obiceiuri și tradiții locale. Așa au aflat că "Mele Kalikimaka!" este urarea pe care locuitorii din Hawaii o folosesc de Crăciun și că mâncarea preferată pentru această zi a celor din Jamaica este oxtail – o tocană specială pe bază de carne de vită. După ce au lecturat un material despre istoria acestei sărbători, studenții, prin reprezentații lor organizați pe grupe (Elena Crăciun, Gabriela Ștefan, Rareș Oană, Adrian Brad) au prezentat obiceiuri și tradiții de Crăciun din zonele unde și-ar dori să călătorească. Lectorul francez Zouhir Hariq a povestit despre obiceiurile de Crăciun din Belgia și Franța, iar Sen Tuncay, studentul turc venit prin programul Erasmus să învețe un an de zile la „Dunărea de Jos”, a dezvoltat aspectele referitoare la obiceiurile de Crăciun din Belgia relatând despre experiența personală trăită în această țară și prezentând tuturor celor prezenți fotografii reprezentative. Nu a fost uitată nici România, prezentarea din acest an incluzând aspecte inedite referitoare la modul în care se sărbătorea Crăciunul înainte de 1989.

„Este a doua ediție a workshopului, de data aceasta am fost nevoiți să călătorim online, dar trăirile au fost cu atât mai intense. Ne-am dorit să exersăm engleza într-un alt context, să aflăm lucruri interesante despre tradiții și obiceiuri de Crăciun în alte țări și să încheiem anul într-un mod festiv, intrând în atmosfera de sărbătoare", a declarat conf. dr. Antoanela Mardar, inițiatoarea workshop-ului. Pe lângă informațiile foarte interesante descoperite într-un cadru inedit și plăcut, studenții au primit, după caz,  certificate de prezentare și participare.

Sperând în posibilitatea desfășurării față-în-față a acestui workshop în 2021, Facultatea de Litere dorește organizarea unui Crăciun multiligvistic și multicultural care să aducă împreună cât mai multi studenți de la specializările limbă și literatură (engleză, franceză, română) și jurnalism – științele comunicării.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email