UGAL

O echipă de cercetători de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică, condusă de prof. dr. ing. habil. Marian Găiceanu, lucrează la un „sistem inovator de înaltă eficiență pentru transmiterea și distribuția energiei electrice la mașini și dispozitive, menit să crească nivelul de siguranță al muncii în săpăturile miniere subterane”, în cadrul unui proiect HEET II, finanțat prin Research Fund for Coal and Steel RFCS, cel mai important program de finanțare pentru dezvoltarea tehnologiei în industria minieră din Europa.

  Programul RFCS este corelat cu activități de finanțare desfășurate în statele membre prin programe regionale sau naționale și cu „HORIZON 2020”, Programul Cadru al Uniunii Europene pentru activități de cercetare-inovare.  

„Pentru cărbune, există activități de finanțare a cercetării în statele membre și la nivel european în cadrul programului-cadru Orizont 2020, în special în domeniile conversiei cărbunelui, al combustiei curate, captării și stocării carbonului. Programul Research Fund for Coal and Steel completează eficient aspectele care nu sunt finanțate de „HORIZON 2020”. Noi am început această colaborare cu institute de cercetări din Polonia și Germania și cu ai noștri colegi polonezi de la Politehnică după ce, în urma unor activități de cercetare și schimburi în cadrul programului european Erasmus+, ei ne-au văzut rezultatele și preocupările în domeniul conversiei energiei electrice și ne-au vizitat laboratoarele de cercetare. Activitatile noastre de cercetare sunt ample, însă, la final, prin implementarea acestui sistem de transfer a energiei fără fir la utilajele, mașinile de tracțiune și transport care deservesc exploatările miniere, se vor reduce riscurile de explozie în subteran și va crește eficiența activității utilajelor, mașinilor de tracțiune și transport de exploatare”, a explicat prof. dr. habil. ing. Marian Găiceanu, directorul de proiect responsabil din partea Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

 
HEET II își propune să implementeze un sistem de transfer a energiei fără fir (Wireless Power Transfer), pentru o siguranță mărită și o transmisie eficientă de energie la vehiculele specifice minelor, și să obțină astfel un sistem inovator de gestionare a distribuției energiei electrice. În acest moment, utilajele de exploatare minieră folosesc combustibili fosili sau sunt acționate mecanic. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin echipa proprie de cercetători, contribuie la finalizarea unui prototip de conversie a energiei electrice pentru utilajele, mașinile de tracțiune și transport care deservesc exploatările miniere, prototip care apoi va fi supus unor teste în minele din Polonia. Dacă cercetările vor conduce la rezultate bune, acest sistem se va regăsi în minele din toată Europa. 
 
Consorțiu de cercetare este format din 7 parteneri: Instytut Techniki Gorniczej (KOMAG), Polonia (coordonator), Politechnika Slaska (SUT), Poland; Glowny Instytut Gornictwa (GIG), Poland;  Rheinisch-Westfaelische Technische Hochschule Aachen (RWTH AACHEN), Germany, SWE Spolka z Ograniczona Odpowiedzialnoscia (SWE), Poland; Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați (UDJG), România; JSW Innowacje Spolka Akcyjna (JSWI), Poland. 
 
Durata de implementare este de 36 luni. Din valoarea totală a proiectului, de circa 4 milioane de euro, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați are alocat un buget de 371.535 euro.
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email