UGAL

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sănătatea mintală este definită ca „o stare de bine în care oamenii își conștientizează și exploatează pe deplin  potențialul, pot face față tensiunilor și provocărilor vieții de zi cu zi, pot lucra productiv și pot contribui, într-o formă oarecare, la susținerea comunității lor”. Ziua Internațională a Sănătății Mintale s-a sărbătorit prima oară în anul 1992, la inițiativa Federației Mondiale a Sănătății Mintale (WFMH), o organizație mondială cu membri și contacte în peste 150 de țări, inclusiv în România.

 
Ziua Mondială a Sănătății Mintale este celebrată de către Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați prin cuantificarea rezultatelor cercetării în domeniu. Astfel, echipa constituită din rector, prorectori și președintele Conferinței Europene de Psihiatrie și Sănătate Mintală Galatia, prof. dr. Anamaria Ciubară a organizat, în parteneriat cu Academia Română și Ministerul Sănătății, nu mai puțin de 4 ediții ale Conferinței „European Conference of Psychiatry and Mental Health Galatia”, eveniment care tinde să ocupe un loc important în ierarhia conferințelor europene de psihiatrie, dupa EPA și ECNP.
Varietatea temelor abordate (accentul pus pe interdisciplinaritate și măsuri de prevenție) și invitații internaționali (personalități medicale de pe toate continentele) au reușit să atragă și în anul 2020 un număr impresionant de participanți (peste 800) chiar în context pandemic.
 
Rezultatele anuale ale conferinței au fost publicate în fluxul principal mondial, concretizându-se în apariția unor ghiduri și măsuri preventive care au început să fie implementate atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Mai mult decât atât, Universitatea este partener într-un proiect internațional multicentric cu scopul de a combate efectele negative ale infectării cu SARS-COV2. Declanşarea pandemiei, în contextul dezvoltării deja accelerate a tehnologiei moderne şi a rețelelor sociale, a condus la noi direcţii de cercetare pentru promovarea sănătății mitale şi prevenirea tulburărilor mintale şi de comportament.
 
Activitatea de cercetare în domeniul adicțiilor moderne şi a consecințelor acestui comportament asupra populației de adolescenţi şi adulți tineri a început în urmă cu câțiva ani, rezultatele fiind prezentate în cadrul prelegerilor susținute la edițiile anterioare ale Conferinței Galatia. De asemenea, unul dintre studiile de promovare a sănătății mintale la adolescenți, realizat în cadrul Universității, a fost premiat la Conferința Europeană de Sănătate Mintală de la Belfast în anul 2019.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email