UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este partener într-un proiect european, alături de International Hellenic University din Salonic-Grecia, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului din Chișinău - Republica Moldova, Varna University of Management din Varna-Bulgaria și Odessa National Academy of Food Tecnologies din Odessa Ukraina. Proiectul este condus de Ministry of Interior (Sector Macedonia and Thrace) din Salonic-Grecia.

 

Black Sea Basin are drept principal scop crearea unei baze de date cu 30-70 produse locale/tradiționale, care vor fi incluse în sistemul informațional geografic (GIS) cu hartă satelitară, fiind astfel vizbile pe platformele de social media.

„Pentru zona noastră, avem în vedere următoarele: urechi de porc afumate, pastramă afumată de oaie, jambon și slănină de Mangaliță, miere de armurariu, plăcintă dobrogeană, hydromel-băutură alcoolică pe bază de miere (băutura zeilor) și vinuri precum Regina Istriței–Tămâioasa Românească sau Galbenă de Odobești Bolo”, a precizat conf. univ. dr. ing. Gabriela Iordăchescu, de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, responsabil proiect din partea instituției gălățene.

Totodată, se va lucra cu 25-50 de producători, întreprinderi mici/mijlocii, fermieri și ONG-uri, cinci dintre ei putând participa la un târg internațional organizat la Salonic, iar 3-5 produse vor obține certificate recunoscute în întreaga lume.

Un alt obiectiv al Black Sea Basin este organizarea unui târg internațional și la Galați în anul 2021.

„Zona bazinului Mării Negre este profund influențată de dependența de agricultură și se confruntă cu multe provocări în ceea ce privește dezvoltarea. Produsele agricole și alimentare tradiționale au o importanță crucială pentru localnici, iar zonele rurale pot oferi o diversitate de astfel de produse. Obiectivul general este de a sprijini cooperarea regională și dezvoltarea economică și socială durabilă în zonele rurale agricole prin inițiative integrate, care încorporează aspecte economice, de mediu, sociale și culturale. În mod specific, proiectul va sprijini dezvoltarea și promovarea produselor alimentare tradiționale locale, contribuind la incluziune socială, culturală și biodiversitate, conservare prin implementarea de strategii pentru provocări comune și sprijinirea activităților locale”, a explicat conf. univ. dr. ing. Gabriela Iordăchescu.

Astfel, se va crea un catalog în română și engleză numit Geografia gustului, cu toate produsele tradiționale din zonă, cu istoric, imagini, povești legate de fiecare în parte. În plus, toate acestea vor fi incluse în GIS (Geographic Information System), prezentate pe site-ul proiectului și vizibile pe Instagram, Facebook, Twiter. Vor fi promovați 25-50 de producători locali și 3-5 produse din regiune vor primi umătoarele certificate: Denumire de origine protejată, Organic Farming, Indicație Geografică Protejată, Specialitate Tradițională Garantată.

Black Sea Basin este cofinanțat din Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, iar durata de implementare este de 24 de luni. 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email