Universitatea „Dunărea de jos” din Galați a obținut brevetul de invenție Nr. 134573 pentru invenția „ȚESĂTURĂ HIBRIDĂ CU PROPRIETĂȚI MECANICE SUPERIOARE”. Invenţia se referă la o ţesătură hibridă cu proprietăţi mecanice superioare realizată din fascicule de fibre de carbon, fascicule de fibre aramidice şi fascicule de fibre de sticlă.
Invenţia a rezultat din necesitatea rezolvării a două probleme legate de rezistenţa mecanică a materialelor compozite cu matrice polimerică. În clasa largă a materialelor compozite sunt încadrate şi materialele compozite cu matrice polimerică şi armate cu fibre de carbon, fibre aramidice, fibre de sticlă etc. Cum polimerii pot fi încadraţi în două categorii, pornind de la comportamentul lor la încălzire, şi anume polimeri termoplastici şi polimeri termorigizi este foarte clar că proprietăţile şi modurile de formare ale acestor compozite sunt diferite. Utilizarea polimerilor termoplastici oferă o oarecare flexibilitate a procesului de formare a compozitelor dat fiind faptul că prelucrările pot fi făcute dacă este asigurat un control relativ strict al valorii temperaturii. Astfel, pentru aceşti polimeri, varianta de obţinere a materialelor armate cu fibre regulat distribuite (aliniate) este una destul de simplă în care sunt folosite aşa numitele pre-preguri adică folii de polimer termoplastic în care sunt inserate fibre de diverse tipuri. Aceste pre-preguri sunt plasate sub diverese orientări în matriţe sau calapoade ce pot fi încălzite şi pentru care se poate controla presiunea. La creşterea valorii temperaturii şi în condiţii de presiune controlate polimerul se topeşte iar la răcire permite obţinerea unui material laminat în cazul căruia fibrele de armare din fiecare strat de armătură pot avea altă orientare.
Echipa de inventatori este formată din carde didactice de la Facultatea Transfrontalieră: Conf. Marina BUNEA, Prof. Adrian CÎRCIUMARU, Conf. Vasile BRIA și regretatul, distinsul Profesor Iulian Gabriel BÎRSAN, a cărui memorie rămâne vie atât în inimile celor pe care i-a îndrumat spre culmile științei, cât și în tot ce a dăruit și a construit – oameni, comunitate, școală.