UGAL

Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului a fost astăzi gazda Caravanei de Știință ReCoNnect, activitate organizată în cadrul proiectului „ReCoNnect 3: Building a Community”, în cadrul căreia atât Geoparcul, cât și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați sunt partenere. Două unități de învățământ au beneficiat de această experiență inedită: Liceul Tehnologic „Sf. Mc. Sava” din Berca, județul Buzău, cu 15 elevi de clasa a V-a, și Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae” din Vlădești, județul Galați, cu 17 elevi de clasa a V-a și a VI-a.

Explorare interactivă în inima geoparcului

Elevii au pășit în inima Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, explorându-i frumusețile și unicitatea prin intermediul punctului de vizitare GeoGate - poarta către Ținut. Prin intermediul realității augmentate și al realității virtuale, aceștia au descoperit elementele geologice, culturale și biodiversitatea geoparcului, transformând învățarea într-o aventură captivantă și interactivă.

În cadrul activităților, elevii au descoperit de la Irina Ţîrdea, Cristinel Scutaru și Mihai Vlad fascinanta lume a Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului prin mai multe prezentări interactive. Au explorat istoria geologică a regiunii, învățând despre formarea munților, existența unei mări preistorice, fenomene spectaculoase precum vulcanii noroioși, chihlimbarul, munții de sare și focurile vii. De asemenea, au aflat legende locale despre balauri și căpcăuni, creaturi mitice care, potrivit poveștilor, s-ar ascunde în adâncurile Ținutului,

Apoi, în lumina reflectoarelor a intrat Mihai Năstase, inginer în cadrul Facultății de Inginerie, care le-a prezentat copiilor un work-shop interactiv despre dezvoltarea competențelor STEAM prin utilizarea imprimantei 3D și a altor tehnologii educaționale. Copiii au rămas fascinați de demonstrația practică pe au văzut-o cu o imprimantă 3D de la „3D Printing Hub”, dezvoltat în cadrul Centrului de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Totodată, eu au putut vedea tot felul de obiecte imprimate 3D, de la piese și ansamble, la personaje din filme. În plus, ei putut afla informații interesante despre procesele și timpii de imprimare, materialele folosite, proiectarea pieselor care urmează să fie imprimate, dar și despre tipurile de imprimante 3D existente pe piață.

Educația prin descoperire

Evenimentul de astăzi a demonstrat că educația poate fi o aventură captivantă, atunci când este combinată cu tehnologia și explorarea directă. Elevii au plecat acasă nu doar cu informații noi, ci și cu amintiri de neuitat despre o experiență educațională de excepție.

Caravana de Știință ReCoNnect continuă să inspire și să ofere elevilor din diverse colțuri ale țării oportunitatea de a descoperi lumea printr-o abordare interactivă și modernă. Știința devine astfel mai accesibilă și mai atractivă pentru noile generații.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email