UGAL

Remarcabilul critic literar român Eugen Lovinescu numea ziua de 1 decembrie 1918 drept „ziua cea mai mare a neamului românesc", un adevărat miracol național. La finele Primului Război Mondial, o nouă generație avea să se regăsească între granițele a ceea ce urma să fie România Mare sau România Reîntregită, un proiect de țară pentru care – fiecare după puterile și capacitățile sale – luptaseră și muriseră atâția înaintași.

România Reîntregită nu a fost un cadou oferit conaționalilor noștri de către niște Mari Puteri generoase, ci rezultatul a ceea ce Nicolae Iorga – istoricul exponențial al românilor – numea„dreptatea istorică" a poporului român. Același savant, referindu-se la implicarea Regatului României în acțiunile Primului Război Mondial, scria că „am intrat în acest război cu hotărârea de a da tot ce avem în acest moment pentru a căpăta dreptul nostru întreg. Pentru atât, și pentru mai mult, nu".

1 decembrie 1918 este atât o lecție de demnitate colectivă, cât și una de ilustrare a capacității românilor de a se solidariza într-o manieră eficientă și inteligentă în vederea atingerii unui scop nobil. Oameni politici, diplomați, profesori, învățători, preoți, militari, țărani, muncitori, studenți, au demonstrat o motivație excepțională, acționând cu o nebănuită energie creatoare. Regele Ferdinand I și regina Maria, precum și oamenii politici ai momentului, prin conduita manifestată în timpul războiului, s-au arătat, la rândul lor, demni de a reprezenta cu onoare România.

Să înțelegem așadar ziua de 1 decembrie 1918 ca pe o lecție de maturitate pe care poporul român a oferit-o Europei și lumii, dar și ca pe un îndemn la solidaritate sub semnul democrației și bunei conviețuiri. Bucuria acestei zile vine din credința că românii nu sunt cu nimic mai prejos față de oricare alt popor, nedorind altceva decât să trăiască în pace și demnitate, respectați la rândul lor. Să fim demni de faptele cele mari ale străbunilor noștri și să nu abandonăm niciodată credința într-o Românie care să reprezinte o pildă de bună înțelegere pentru toți cei care locuiesc între granițele sale.

La mulți ani tuturor românilor!

La mulți ani, România!

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email