UGAL

Autor: Cosma TUDOSE
ISBN: 978-973-8937-74-1
Nr. de pagini: 224
Anul apariţiei: 2020 
Editura: ACADEMICA Galați

 


„Memorii și emoții printre slove” este cea de-a 11-a carte a prof. univ. dr. fiz. Cosma TUDOSE, după cinci volume de specialitate – Fizică, la care  este autor sau coautor și alte cinci de memorialistică și însemnări de călătorie.  Acest volum, apărut recent la Editura ACADEMICA din Galați, este o antologie subiectivă, o selecție din noianul de amintiri, după cum mărturisește autorul în prefață: „Vine o vreme când viața se cere rostită luând-o de la capăt, cu ajutorul amintirilor pe care le-ai păstrat în colțul minții. Multe le-ai uitat, și e normal, dar din noianul de amintiri rămân cele care te-au impresionat și ți-au marcat viața”. 

Și dacă amintirile sunt, așa cum afirma Gustav Jung, „călătorii reversibile ale sufletului”, domnul Cosma Tudose, din anul 2016 Profesor emerit al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, concluzionează într-o frază esența cărții sale: „Acum, la anii mei, îmi dau seama că amintirile sunt, de fapt, esența vieții”. Pentru că ele rămân și ne însoțesc permanent, ținându-ne companie de-a lungul timpului. De aceea este atât de important să avem în vedere ce fel de amintiri ne creăm.

Structurată pe 19 capitole, cartea ne poartă într-o călătorie incitantă, începând cu anii copilăriei, trecând prin  școală generală și ajungând la liceu, pentru ca mai apoi să-l însoțim pe autor în perioada în care, la 16 ani,  a devenit „profesor înainte de vreme”, mai exact suplinitor la Școala din comuna Crasnaleuca, în Botoșani, apoi în studenția sa moldavă, până la momentul 15 septembrie 1960, când a venit la Galați, la Institutul Pedagogic de trei ani. A urmat teza de doctorat în fizică, susținută cu brio în iunie 1968, la Universitatea din Timișoara, o serie de evenimente importante din viața de familie – căsătoria, nașterea primului copil, fiul Alexandru, dar și în plan profesional, obținerea gradului de conferențiar universitar, în 1970, urmată de desemnarea sa în funcția de decan al Facultății de Fizică-Chimie din cadrul Institutului pedagogic gălățean, în 1972. 

Un capitol al cărții este dedicat experienței autorului în calitate de președinte al comisiei de bacalaureat la Galați, Constanța și Pitești, apoi suntem părtași la bucuriile din viața de familie și venirea pe lume a fiicei autorului, Elena, la vacanțele petrecute în țară și, mai târziu, în străinătate, la specializările științificie și vizitele de informare, la primii ani după Revoluție, dar și la bucuria de a fi împreună cu nepoții. Ultimul capitol, intitulat Culorile toamnei târzii, trece în revistă preocupările autorului după momentul ieșirii forțate la pensie, în luna martie 2005. Practic, acela a fost momentul în care profesorul Cosma Tudose a început să-și scrie memoriile. 

Cartea se citește dintr-o suflare, este o lectură plăcută, autorul are simțul umorului dar și o  eleganță aparte cu care trece prin filtrul sufletului toate amintirile. Pentru cei ce și-au legat destinul de numele Universității „Dunărea de Jos” din Galați este și o sursă de documentare binevenită, întrucât conține informații mai puțin știute despre istoria instituției academice gălățene.

Volumul poate fi procurat de la Biblioteca Universității, de la Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” sau direct de la autor. 
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email