UGAL

Autori: Ionescu Romeo-Victor, Antohi Valentin Marian & Zlati Monica Laura
ISBN: 978-973-709-918-1
Nr. pagini: 392
Anul apariției: 2019
Editura: Economica
Achiziție: https://www.librariaeminescu.ro/ro/isbn/973-709-918-1/Romeo-Victor-Ionescu__Redefinirea-Uniunii-Europene-vs-Redefinirea-politicilor-publice-Spre-o-noua-constructie-europeana.html
În ultimii ani, proiectul numit Uniunea Europeană a devenit tot mai controversat. Este pentru prima dată când organizația se confruntă cu provocări greu de anticipat. „Insubordonarea” Greciei, urmată de ample mișcări sociale și de intenția de Grexit, a reprezentat doar începutul unor evenimente greu de controlat. Și aceasta pe fondul nerezolvatei probleme a azilanților în care poziția Germaniei este criticată de alte State Membre, precum cele din grupul V4.
 
Creșterea influenței euroscepticilor în guvernele europene a condus nu o dată la dispute aprinse la nivelul Instituțiilor Europene. În acest context, referendumul privind independența Cataloniei din octombrie 2017 pare a fi o urmare firească a evoluției politice europene.
 
Și totul a culminat cu intenția Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană, în urma unui nou referendum național. Brexitul a devenit efectiv în anul 2020 și va cauza schimbări semnificative de ordin economic, politic, strategic și militar la nivelul Uniunii Europene.
 
Pe fondul acestor procese transformatoare, Germania și Franța luptă pentru a se impune în poziția de lideri absoluți ai noii Europe, dar întâmpină opoziția multor State Membre care nu doresc acest lucru. Carta Albă a Viitorului Europei adoptată de Comisia Europeană în 2017 repune în discuție problema diferențierii Statelor Membre în funcție de gradul lor de integrare. Pentru a „îndulci” impactul acestei abordări, Comisia Europeană declară că susține în continuare target-urile Uniunii Europene referitoare la coeziunea socio-economică și finanțarea din bugetul european a politicilor publice europene capabile să contribuie la această coeziune.
 
Prezenta carte propune o abordare echidistantă și corectă a politiclor publice europene în contxtul actual. Analiza cuprinde aspecte de natură juridică și socio-economică și se fundamentează pe cele mai noi date statistice oficiale.
 
O atenție deosebită este acordată disparităților socio-economice la nivel macroeconomic și regional, în scopul înțelegerii modului în care politicile publice europene reușesc sau nu să contribuie la coeziunea europeană.
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email