UGAL

Într-o dimineață senină de sfârșit de ianuarie a anului 2022 a trecut la cele sfinte prietenul și bunul nostru coleg dr. fizician Costel Șubran. Născut pe 24 august 1949 în Azuga, pe Valea Prahovei, Costel Șubran a urmat liceul în localitatea natală și Facultatea de fizică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.

La Iași, a trăit o adevărată viață de student, unde a cunoscut-o pe Geta, viitoarea lui soție. La sfârșitul facultății, ca urmare a notelor bune, a fost repartizat la Institutul Pedagogic de trei ani din Galați, la Catedra de fizică. Din 1974 și-a desfășurat activitatea sub auspiciile Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care tocmai luase ființă. Mai întâi preparator, apoi asistent și șef de lucrări a îndrumat studenți de la diferite facultăți obținând rezultate meritorii. Preocupat de activitatea științifică a susținut în 1978, la Universitatea din București o strălucită teză obținând titlul de doctor în fizică, cu mențiunea onorifică „Cum laude”. În acelaș an, familia Șubran este trimisă de statul român să lucreze în Algeria, Costel ca profesor de fizică la Universitatea din Constantine iar soția ca profesoară de literatură engleză.

Din 1984, conform EDP Science Journal (înființat în 1920, având ca fondatori pe Marie Curie, Paul Langevin, Jean Perrin) Costel obține un post de cercetare în Franța, în domeniul laserilor. După câțiva ani de muncă asiduă și a profesionalismului de care dă dovadă, acest Român din Carpați este numit de unii colaboratori ca fiind unul din cei mai valoroși specialiști francezi în domeniul laserilor. Datorită muncii perseverente este angajat mai întâi la firma Quantel și apoi la Coherent iar din 1990 creează Opton Laser Internationel, o aventură științifică, participând la Saloane și Conferințe științifice și Congrese Internaționale în domeniul diversificării și apli-cațiilor laserilor. A conferențiat și în România la Universitățile din Galați, Iași, București și Cluj inițiind relații științifice pe domeniul laserilor. În paralel este solicitat ca profesor asistent la Facultatea de Fizică a Universității din Orsay, de lângă Paris. 

Costel a ieșit astfel la pensie la vârsta de 68 de ani. Dar acești ultimi 4 ani din viața sa n-au fost deloc o perioadă de odihnă! Marea lui dorință a fost de a promova o deschidere de frontiere între știință și arte.

În 2015 a organizat Anul Luminii în Franța, a colaborat cu  Féderation Française des Sociétés Scientifiques, Club Rodin și a publicat în 2021 cartea "Lumières", împreună cu un artist pictor și cu un filozof francez - un adevărat Unificator de oameni, știință, artă și cultură. Unul din proiectele actuale la care ținea foarte mult și la care lucra din greu este "Arts, Sciences et Technologie", o comunitate care susține transmisia științelor și a artelor către tineri.

Acestea sunt câteva linii generale din existența sa dar Costel a fost mult mai mult de atât. Un OM plin de energie, dinamic, un lider incontestabil, pasionat, întreprinzător, capabil de a realiza lucruri extraordinare. Curios, vesel, drept si entuziast, politicos, atent cu ceilalți, generos, surâzător, optimist chiar în cele mai dificile condiții. Un caracter deschis, delicat, amabil, un OM BUN, un om în slujba binelui, cu calități umane și științifice excepționale, un om inimos... Un prieten pe care toți au putut conta, un soț bun, tată și bunic excepțional pentru fiica sa Olivia, cei doi nepoți (între doua partide de fotbal, experiențele științifice, călătorii...), care și-a apărat și protejat întotdeauna familia, cu multă bunătate.

Costel ne va lipsi cu siguranță, scrie fiica sa Olivia, dar când ne va fi dor de el, când veți avea nevoie de sfatul său, să privim către LUMINĂ, către flacăra unei lumânări, către o rază de soare, la strălucirea lunii sau către stele... el va fi mereu cu noi, strălucitor, blând și generos.

Dumnezeu să-L aibă în pază!

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email