UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a introdus, de câțiva ani, în cadrul programului de Masterat „Modelare și simulare în ingineria mecanică” de la Facultatea de Inginerie, cursul Elemente de standardizare, predat de prof. dr. ing. Lorena Deleanu, din cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică și vicepreședinte al Asociației de Standardizare din România.

Disciplina asigură viitorilor ingineri mecanici cunoștințe, abilități și competențe în domeniul normării şi standardizării, prin cunoașterea metodelor de aplicare a standardelor, evaluarea soluțiilor de implementare şi/sau respectare a acestora; comunicarea cu organismele implicate în activitatea de standardizare, normare, audit etc. Cursul oferă informații despre ASRO – Organismul Național de Standardizare, organizațiile internaționale de standardizare (ISO și IEC), cele europene (CEN și CENELEC), dar și despre elaborarea și aplicarea standardelor.

Între ASRO și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați există un acord de colaborare privind implicarea studenților în activitatea de standardizare (prin traduceri și verificări). Aceștia au tradus, în cadrul cursului, 12 standarde și proiecte de standarde de la nivel european și internațional, printre care se regăsesc:

  • EN 927-13:2019 – Vopsele și lacuri. Materiale de acoperire și sisteme de acoperire pentru lemn la exterior. Partea 13. Evaluarea rezistenței la impact a unui strat de acoperire pe un substrat de lemn ;
  • EN 16303:2020 – Dispozitive de protecție la drumuri. Proces de validare și verificare pentru utilizarea încercărilor virtuale în încercările la impact ale dispozitivului de reținere a vehiculelor ;
  • EN 15719:2015 – Obiecte sanitare. Căzi de baie fabricate din folii acrilice/ABS coextrudate, modificate la impact. Cerințe și metode de încercare.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email