UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați găzduiește anul acesta, pe 24 septembrie, Congresul Internațional de Istorie a Presei, ajuns la a XIV-a ediție. Manifestarea de prestigiu este organizată de Asociația Română de Istorie a Presei, în parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați prin Facultatea de Litere, Societatea de Științe Istorice din România, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina (Serbia) și Asociația istoricilor din Republica Moldova.

Totodată, la organizarea Congresului au contribuit Consiliul Județului Galați, Muzeul de Artă Vizuală din Galați, Muzeul Brăilei “Carol I”, Muzeul de Istorie „Paul Păltânea” din Galați și Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați. Parteneri media: Adevărul, Agerpres, Etv, Viața liberă, Centrul Media BucPress Cernăuți.

Tema de anul acesta este PRESA ROMÂNEASCĂ ÎN PERIOADA 1945-1989. “E o temă de interes pentru specialiștii media, cercetători, istorici, doctoranzi, jurnaliști, dovadă că avem cea mai mare participare din istoria ARIP, la Galați. Urmărim valorificarea fondurilor documentare cu privire la apariția și evoluția presei comuniste, în timpul și după cucerirea puterii politice de către Partidul Comunist din România, analizăm condiția jurnalistului, obligat să se supună directivelor impuse de către decidenții politici, modul în care a funcționat cenzura, apariția limbii de lemn, relația dintre presa românească și puterea politică”, a declarat conf. univ. dr. habil. Cătălin NEGOIȚĂ, Președintele Asociației Române de Istorie a Presei, cadru didactic la Facultatea de Litere, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

La festivitatea de deschidere vor lua cuvântul: prof. univ. dr. ing. Lucian Puiu GEORGESCU, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, ÎPS dr. Casian CRĂCIUN, Arhiepiscop al Dunării de Jos, Costel FOTEA, președintele Consiliului Județean Galați și conf. univ. dr. habil. Cătălin NEGOIȚĂ, Președintele Asociației Române de Istorie a Presei. Invitat special va fi prof. dr. emerit Peter GROSS, de la Universitatea din Tennessee, SUA, care va conferenția pe tema Rădăcinile marxiste ale mass-media și cenzurii ceaușiste. Din cauza condițiilor pandemice, lucrările Congresului, la care sunt așteptați să participe 110 specialiști din 9 țări, vor avea loc online, pe platforma Microsoft Teams.

Printre direcțiile de cercetare se numără: Presa pro-comunistă în anii de cucerire a puterii politice de către P.C. din România; Confiscarea radioului public de către noua putere politică, instalată cu ajutorul armatei sovietice; Noile tipare al presei „progresiste”; Cenzură și autocenzură; Televiziunea Română – vârf de lance al propagandei regimului comunist; Presa minorităților naționale, în perioada comunistă; Aspecte comerciale ale presei românești, în perioada 1945-1989; Divertismentul în presa românească din perioada comunistă;  Despre limba de lemn; Jurnaliști de succes în media românească din perioada 1945-1989; Dincolo de Cortina de Fier. Presa românească anti-comunistă; Momentul decembrie 1989. Între manipulare și conflict.

După prezentările pe secțiuni vor avea loc lansări de carte, vor fi decernate Premiile ARIP și se vor organiza alegeri pentru desemnarea unei noi conduceri a Asociației.

Mult succes participanților!

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email