UGAL

Prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a efectuat, în perioada 10-11 februarie, o vizită în R. Moldova, fiind însoțit de o delegație din care au făcut parte: Conf. univ. dr. Gina Aurora Necula, Decanul Facultății Transfrontaliere, Conf. univ. dr. Mariana Carmelia Bălănică-Dragomir, Director al Departamentului de Științe Aplicate din cadrul Facultății Transfrontaliere și domnul Ionel Constantin Mitea, asistent universitar în cadrul acestei facultăți.

Activitatea s-a înscris în demersurile de consolidare a proiectelor strategice pe care Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați le dezvoltă în Republica Moldova prin intermediul Facultății Transfrontaliere și a avut trei componente:

- abordarea punctuală a chestiunilor de interes comun privind proiectele aflate în derulare cu partenerii UDJG de la Chișinău, Cahul și Comrat (UTA Găgăuzia) precum și cele care pot fi inițiate pe viitor;

- reprezentare instituțională, fiind prima vizită în R. Moldova a prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, în calitate de Rector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați;

- relaționarea cu parteneri instituționali, alții decât cei din mediul academic și universitar, care pot face obiectul unor parteneriate pe domenii de interes comun.

În data de 10 februarie, delegația română a avut întâlniri și discuții cu rectorii și echipele de conducere a patru instituții de învățământ superior din Chișinău, cu care Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați derulează deja proiecte educaționale comune sau alături de care intenționează să inițeze noi parteneriate, respectiv: Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, Academia de Studii Economice, Universitatea Agrară de Stat și Universitatea de Educație Fizică și Sport.

În prima parte a zilei de 11 februarie, delegația a participat la festivitatea care a marcat 30 de ani de la înființarea Universității de Stat din Comrat, din Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia. Prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu a adresat un cuvânt de felicitare rectorului Universității de Stat din Comrat, profesorul Serghei Zaharia și a oferit acestuia o plachetă din partea Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

În a doua parte a zilei, delegația a fost primită de consulul general al României la Cahul, Excelența sa Anca Corfu și de Episcopul Basarabiei de Sud, Prea Sfințitul Veniamin. Prezența la sediul Episcopiei din Cahul a oferit fericitul prilej pentru purtarea unor discuții de interes, într-un format extins, la care au participat domnii Nicolae Dandiș, primar al municipiului Cahul și Sergiu Cornea, Rectorul Universității de Stat ”Bogdan Petriceicu Hașdeu”.

În dialogurile cu șeful oficiului consular al României la Cahul, cu edilul din localitate și cu Episcopul Veniamin, s-a încercat identificarea unor oportunități de colaborare și parteneriat, ce ar putea aduce un plus valoare demersurilor de sprijin pentru tinerii din sudul R. Moldova.

Discuțiile cu partenerii din mediul academic și universitar purtate pe parcursul ambelor zile, au comportat mai multe aspecte de ordin tehnic, referitoare la: dezvoltarea unor noi programe de studiu adaptate la realitățile din R. Moldova și spațiul CSI, posibilitatea implicării Facultății Transfrontaliere în noi parteneriate care să presupună finanțări europene orientate către cercetări valoroase, inițierea de noi proiecte în domeniul formării continue, consolidarea proiectelor aflate în derulare care și-au dovedit eficiența etc.

Vizita delegației române în R. Moldova a fost una productivă și a contribuit la consolidarea poziției Universității „Dunărea de Jos” din Galați pe toate palierele de activitate și reprezentare în R. Moldova.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email