UGAL

În afară de topul care vizează impactul pe parcursul carierei, la care ne-am referit într-o prezentare anterioară, cercetătorii de la Universitatea Standford au dat publicității şi un alt clasament al celor mai influenți oameni de știință din lume, în diverse domenii. Sunt prezentate şi analizate în acest caz date care vizează impactul cercetării pe anull 2019. În acest top se află și medicul gălățean Alin Laurențiu Tatu, cadru didactic la Facultatea de Medicină și Farmacie, care este cotat cu nu mai puțin de 150 de articole in extenso.

„Au fost luate în considerare lucrările indexate ISI Clarivate, Scopus dar și în alte BDI, citările, Indicele Hirsch, lucrările publicate în Jurnalele numărul 1 și numărul 2 din Dermatologie cu factor mare de impact, precum și existența de articole cu unic autor și a 7 capitole publicate în 2 cărți editate de Springer Nature. Cred că sunt adunate în jur de 150 de articole in extenso publicate între 2016 și până azi”, ne-a explicat medicul Alin Laurențiu Tatu.

Acesta spune că de regulă activitatea de cercetare este dificilă și implică foarte mult efort, însă în cazul lui a contat foarte mult și curiozitatea științifică.

„Greu, în sensul de efort depus, a fost întotdeauna, mai ales că eram mai mereu constrâns de timp și de bani, dar cel mai important lucru pentru mine a fost curiozitatea științifică, dorința de a înțelege și de a conecta fenomene uneori interdisciplinare în contextul dinamic al observației clinice, cuplate la fluxul informațional internațional. Cercetarea fundamentală este bună, dar aplicarea rezultatelor cercetării în practica medicală - medicina translațională - devine o necesitate, fenomen observabil mai ales în situații critice sau fără soluții preexistente”, ne-a mai spus profesorul Alin Laurențiu Tatu.

Activitatea acestuia de cercetare s-a desfășurat în condiții optime și datorită dotărilor pe care Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați le are. De altfel, în curând va începe activitatea în noua unitate spitalicească, într-o nouă și ultramodernă Secție Clinică de Dermatologie Venerologie, care va funcționa în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Galați, unde studenții, rezidenții și doctoranzii vor putea descoperi modalități practice de învățare și lucru în această specialitate.

„Cercetarea doctorală exploratorie și activitatea didactică mai ales prin prisma dotărilor de top existente (Echipamente de Microscopie Confocală cu scanare laser in vivo, Tomografie Optică Coerentă, Total Body Mapping, Dermoscopie digitală, Laser cu CO2, Radiofrecvență, Crioterapie) vor putea să dezvolte sperăm amplificat activitatea de cercetare. Mizez mult pe sprijinul și expertiza Universității „Dunărea de Jos” din Galați, personal al domnului Rector, pentru înființarea unui Centru de Excelență în Imagistică Dermatologică, valorificând și amplificând astfel dotările existente la acest moment», a mai spus medicul Alin Laurențiu Tatu.

L-am întrebat pe profesorul gălățean cum vede viitorul Medicinei românești: „Viitorul Medicinei românești este foarte promițător. Medicina viitorului este o medicină integrată cu progresele tehnologice, incluzând Artificial Intelligence, Machine Learning, Blockchain dar și cu calități umane ce se pot dezvolta și cultiva prin educație formativă, creativă și empatie”.

Deși crede că nu este în măsură să dea sfaturi tinerilor cercetători, Alin Laurențiu Tatu le recomandă totuși să „nu facă un scop în sine din aceste clasamente, ci să țintească sus în cercetare și publicarea rezultatelor, să lucreze atât individual - să lupte cu propriile constrângeri, frământări și frustrări, dar să colaboreze interdisciplinar permanent și să-și păstreze bucuria copilărească a obținerii unui rezultat al cercetării sau al unei observații sintetice simple, dar cu conținut complex”.

„Efemeritatea, modestia și educația mea spun că nu sunt în măsură să dau sfaturi, fiind convins că sunt cercetători din România mult mai valoroși care poate însă nu au avut șansa încă să fie publicați sau cunoscuți”, a concluzionat prof. univ. dr. Alin Laurențiu Tatu.

Trebuie să menţionăm că în acest clasament realizat de Universitatea Standford se mai află, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, profesorii Eugen Rusu (situat chiar în prima jumătate a topului), Liliana Rusu și Lidia Benea. Aproape 150 de profesori universitari din România sunt prezenți în acest top.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email