UGAL

În data de 24 ianuarie 2021 se sărbătoresc 162 de ani de la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, un pas important spre crearea statului român modern. Dubla alegere a fost rezultatul mobilizării patrioților români din ambele principate, într-un context internațional favorabil, pe fondul înfrângerii Rusiei în Războiul Crimeii (1853–1856) și al susținerii unirii formale a principatelor de către câteva dintre marile puteri europene, în frunte cu Franța, condusă de împăratul Napoleon al III-lea.

Deși soluția europeană era constituirea „Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei”, având însă domni, adunări și guverne separate, „partida națională” a găsit în Alexandru Ioan Cuza candidatul care să merite înalta demnitate de principe al ambelor state.

Pe 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar pe 24 ianuarie 1859 și adunarea electivă munteană l-a ales cu unanimitatea voturilor, într-un nou act de politică a faptului împlinit. Se realiza astfel o uniune personală, un prim pas către transformarea Principatele Unite în România.

Orașul Galați a fost profund implicat în toate aceste acțiuni unioniste. Prin relațiile de familie și prin funcțiile deținute în urbea dunăreană, domnitorul Alexandru Ioan Cuza era indisolubil legat de Galați, la fel ca și unul dintre cei mai de încredere sfetnici ai săi, Costache Negri.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email