UGAL

15 ianuarie este data la care se sărbătorește Ziua Culturii Naționale, marcând momentul nașterii lui Mihai Eminescu, reper fundamental al spațiului cultural și literar românesc. Personalitate reprezentativă pentru identitatea românească, a cărei operă complexă denudează, din perspective diferite, realitatea multifațetată a culturii noastre naționale, Eminescu rămâne, pentru noi, un model estetic și cultural de anvergură europeană, scriind o operă la care ne întoarcem de fiecare dată. Găsim aici sursele inepuizabile și permanent contemporane ale definirii unui specific național, în esență, o „voce” cu miză identitară care ne reprezintă estetic în contexul actualelor mișcări de idei europene.

Opera scriitorului național trăiește prin relecturi și revizitări critice ale textelor, lucru pe care Facultatea de Litere de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, prin programele sale de studii, îl propune într-o dublă perspectivă centrată pe legitimarea indicelui de reprezentativitate pentru spațiul cultural românesc, dar și pe identificarea zonelor de dialog cu marile modele ale culturii europene.

Remarcabilă este, în acest sens afirmația Academicianului și criticului literar Eugen Simion: “Eminescu construieşte în articolele şi eseurile lui un fel de mitologie a naţionalităţii şi spiritualităţii noastre. Toate elementele constituie ecuaţia identităţii noastre, începând cu limba şi cu solul, cu spaţiul şi terminând cu istoria noastră. Aceste lucruri sunt actuale, poate mai actuale decât oricând, pentru că, aşa cum ştiţi, noi am intrat în procesul mondializării, zis şi globalizării, şi globalizarea tinde, de multe ori, să ne separe de identitatea noastră. Eminescu poate fi o lectură foarte utilă în acest sens. Să nu pierdem nici rădăcinile, nici cârma! Asta ne învaţă Eminescu!”

Din 2010, Ziua Culturii Naţionale se celebrează în fiecare an pe 15 ianuarie, în urma inițiativei legislative a 50 de parlamentari români.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email