UGAL

„Noi biosenzori și instrumente inteligente pentru detecția ultrasensibilă a falsificării uleiurilor de măsline” este titlul proiectului câștigat de prof. univ. dr. Constantin Apetrei de la Facultatea de Științe și Mediu, în cadrul Competiției Naționale Proiecte de Cercetare Exploratorie pe 2020, pe domeniul Științe Inginerești. Ideea este rezultatul anilor de studiu pentru realizarea tezei de doctorat, finalizată în 2007, ocazie cu care profesorul gălățean a avut posibilitatea să se specializeze în Spania în domeniul senzorilor pentru determinarea calității uleiurilor de măsline.

Atunci s-a familiarizat cu piața uleiurilor din țările producătoare (Spania, Italia, Grecia) și a văzut că există acest fenomen de falsificare (amestecare/diluare cu ulei din turte de măsline, ulei rafinat de măsline sau cu ulei de floarea-soarelui, porumb, soia, rapiță).   „În cadrul Proiectului, ne propunem, pe de o parte, să realizăm un studiu care va include modalități de falsificare a uleiului de măsline, iar pe de alta, să confecționăm un sistem/aparat de detectare a falsificării uleiurilor de măsline, bazat pe analiza biosenzorilor. Dispozitivul, unic în Europa, va fi validat la nivel de laborator și testat pe un număr suficient de mare de mostre comerciale”, a explicat prof. univ. dr. Constantin Apetrei, coordonatorul Proiectului.   Echipa care va lucra la acest proiect este formată din șapte membri: prof. univ. dr. Constantin Apetrei, coordonatorul proiectului, cercetător dr. Elisabeta Irina Geană de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice din Râmnicu Vâlcea, prof. univ. dr. Irina Mirela Apetrei, de la Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați, doi drd. în domeniul Chimie Alexandra -Virginia Bounegru și Irina Georgiana Munteanu și doi studenți de la specializarea Chimie farmaceutică - Andreea Loredana Comănescu și Andrei Daniel Geman.   „Încercăm să realizăm noi biosenzori specifici pe bază de nanobiomateriale, pentru detecția markerilor de puritate a uleiurilor de măsline, folosind detecția electrochimică și optică. Biosenzorii cu caracteristicile analitice optime vor fi integrați într-un sistem multisenzor portabil. Pentru analiza datelor provenite de la biosenzori se vor folosi o serie de variabile selectate prin intermediul unor metode de pre-procesare. Vor fi dezvoltate instrumente inteligente bazate pe metode de recunoaștere a modelului, analize multivariate, metode de clasificare, rețele neuronale artificiale, machine learning, metode de regresie”, a mai explicat Apetrei.

 
Dispozitivul va fi brevetat și ar putea fi un instrument foarte util pentru cei care controlează calitatea alimentelor - ca un fel de test rapid – folosit în supermarketuri sau în instituțiile care se ocupă de protecția consumatorilor. Constantin Apetrei este profesor la Facultatea de Științe și Mediu, în cadrul Departamentul de Chimie, Fizică și Mediu, cu abilitare în chimie și specializare în senzori și biosenzori electrochimici pentru produse alimentare. Valoarea nerambursabilă a proiectului este de 1.198.011 lei. 
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email