UGAL

George Râpă sau George, așa cum îl știu ascultătorii Radioului Universul Artistic, are 73 de ani și studii superioare în Electronică Industrială, domeniu în care a lucrat o perioadă de 20 de ani și în Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, ca cercetător la Facultatea de Inginerie, Catedra de Termotehnică. Este radioamator clasa a II-a și acum a revenit la Universitate în calitate de cursant U3A. Nu a venit cu mâna goală ci a adus cu el și radioul online pe care îl dezvoltă de ani buni și pe care l-a pus și în slujba colegilor săi. 

   

„Radio Universul Artistic a izvorât din pasiunea mea pentru electronică. De-a lungul timpului am mai colaborat și cu alte radiouri, dar de 8 ani încoace am decis că trebuie să am licența mea pe SAM Broadcast.com”, a explicat George Râpă. Tot el ne-a pus la dispoziție și grila de program de la care nu se abate nici măcar când are musafiri. Din confortul dormitorului său, George Râpă transmite în fiecare zi în intervalul 20,00-22,00. Astfel: lunea, programul său de emisie se numește Viața ca lumea și conține muzică dar și materiale pe teme generale despre problemele societății, la zi. Dacă e marți, e Muzică și poezie, iar programul său se adaptează în funcție de ce îi mai trimit colegii sau ce poet național și internațional e celebrat în săptămâna respectivă. Programul online conține poezii înregistrate și muzică. Emisiunea de miercuri se numește M-am născut în România și vorbește despre mari personalități cu care ne mândrim. Muzica e exclusiv românească și e împărțită pe genuri: populară sau ușoară. Joia este despre Sănătatea noastră. Aici sunt incluse sfaturi primite la cursurile despre nutriție, beneficiile plantelor medicinale pentru sănătate dar și ultimile informații despre Covid 19, culese proaspăt de George de pe yahoo.news. Vineri grila de programe include o emisiune de divertisment intitulată Vine băiatu’! Audiența se pune la curent cu cele mai noi epigrame, maxime, cugetări și satire, dar nu sunt ocolite nici bancurile. Sâmbătă, George dă tonul Petrecerii la români iar duminică, de la ora 10,00 dimineața, prin Matinalul duminical, George le prezintă ascultătorilor săi noutățile în materie de muzică românească. Duminică seară e destinată dedicațiilor, emisiunea Seara ascultătorilor fiind la dispoziția  seniorilor, care îi trimit mesaje cu ce melodii își doresc să asculte sau cui dedică ritmurile preferate.
 
Radioului Universul Artistic are peste 800 de ascultători, împrăștiați în toată lumea. George nu e singur la emisie, în weekend e ajutat de Sabina și de Florentina, două doamne pasionate care au emisiunea lor proprie.
 
„Contează foarte mult starea mea sufletească. Dacă e soare afară și eu mă simt bine, pun o muzică veselă. Dacă sunt trist, emisiunea e mai melancolică. Apoi, am grijă să selectez materialele vorbite: nu poți capta atenția ascultătorului mai mult de 15 minute”, spune George Râpă. În perioada pandemiei, tot prin intermediul Radioului, cursanții U3A au ținut legătura, s-au încurajat unii pe alții și au aflat noutăți despre virus. Nu ar dori să colaboreze cu un radio real. “Consider că din punct de vedere tehnic radioul online are mai multe perspective, se aude oriunde. Sunt ascultat tocmai în Carolina de Nord! Ce mi-aș dori e să găsesc niște discipoli, studenți interesați să devină radioamatori, să le pot împărtăși din experiența mea”, a precizat seniorul pasionat de radio. 
 
Radio Universul Artistic are pagină de facebook și poate fi ascultat la adresa http://www.romaniaradio.ro/radio/radio-universul-artistic.shtml.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email