UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați marchează Ziua Mondială împotriva Obezității cu scopul de a crește, la nivel global, gradul de conștientizare în vederea prevenirii și gestionării acestei probleme a sec. XXI. Prin specialiștii săi, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este implicată în prevenirea obezității, atât prin dezvoltarea de programe educaționale cât și prin activități de cercetare.  

 

Astfel, la Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor este acreditat programul de Masterat de Nutriție, realizat în colaborare cu Facultatea de Medicină și Farmacie și este în curs de acreditare programul de licență Inginerie în nutriție aplicată. Prin intermediul acestora se promovează alimentația sănătoasă pentru toate categoriile de vârstă și pentru persoanele cu nevoi speciale. 

 
Desemenea, prin activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare s-au obținut rezultate remarcabile în producerea de alimente și ingrediente funcționale sigure, optimizate, pe principiul economiei circulare, prin valorificarea compușilor bioactivi și a activității fermentative a microorganismelor artizanale, în vederea fabricării de produse cu acțiune biotică, cu efecte benefice, pentru „o minte și un corp sănătos”. Astfel, preocupările specialiștilor de la Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor sunt îndreptate spre obținerea unor alimente cu un conținut scăzut de grăsime, identificarea unor noi surse de compuși biologici activi, de proteine cu valoare biologică ridicată, scăderea sau înlocuirea conținutului de sare și aditivi sintetici din alimente, creșterea valorii biologice prin dezvoltarea unor ingrediente cu rol antioxidant, antiinflamator, antidiabetic etc. 
 
În acest sens, pot fi amintite proiectele: 10PCCDI/2018, cu titlul: “Inchiderea lanţurilor de valoare din bioeconomie prin obtinerea de bioproduse inovative cerute de piață (PROSPER) și EUREKA 62/2018, cu titlul „Multifunctional products obtained from colostrum fermented by kefir grains”, (3-BIOTIC +), derulate în parteneriat cu institute de cercetare, universități și agenți economici din România și Norvegia. La toate acestea se adaugă numeroasele invenții, inovații și premiile obținute, implicand activ și studenții facultății (http://www.sia.ugal.ro/files/Brevete_acordate_si_documentatii_depuse.pdf).
 
Mens sana in corpore sano!
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email