UGAL

Ambasador al Facultății Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. dr. ing. Carmen Moraru se numără printre cei 12 membri ai Institute of Food Technologists din SUA – cea mai mare și una dintre cele mai reputate organizații profesional–științifice de profil din lume – cărora li se va decerna în acest an titlul de ”Fellow”.

Pentru prof. dr. ing. Carmen Moraru, titlul de IFT Fellow este decernat pentru recunoașterea contribuțiilor sale importante în știința și ingineria alimentelor și în dezvoltarea unor metode moderne de procesare atermică a produselor alimentare, vizând calitatea și siguranța acestora, dar și a unei activități didactice evaluate la superlativ de către studenții și doctoranzii pe care îi conduce, precum și pentru promovarea principiilor avansate în domeniul ingineriei produselor alimentare.

Carmen Moraru a absolvit în anul 1989 Facultatea de Tehnologia și Chimia Produselor Alimentare și Tehnica Piscicolă (numele de atunci al Facultății SIA), specializarea Lapte - Carne, ca șef de promoție. Dupa o scurtă perioadă în care a lucrat ca inginer tehnolog la Întreprinderea de Industrializarea Laptelui Tecuci și Galați, apoi Carmen a devenit cadru dicatic al Facultății, ca asistent (1991 - 1996) și șef de lucrări (1996 – 1999), perioadă în care și-a realizat studiile doctorale sub coordonarea distinsului profesor G.M. Costin.  Cariera ei didactică a continuat la Rutgers University (New Brunswick, NJ, SUA) unde a activat între anii 1999 și 2003 ca post-doctorand și apoi research assistant professor. Din anul 2003 lucrează la Cornell University (Ithaca, NY, SUA), unde acum este profesor și șef al Departamentului de Știinta Alimentelor.  In anul 2019, Prof.Dr.Ing. Carmen Moraru a primit distincția  Doctor Honoris Causa la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Carmen Moraru a ținut mai multe prelegeri pentru studenții, doctoranzii și profesorii Facultății SIA, a participat în programe comune de cercetare împreună cu cadrele didactice din Facultatea noastră, și finanțează premiul special ”Prof. G.M. Costin” destinat doctoranzilor Facultății SIA, pentru contribuțiile științifice prezentate la Conferința anuală a Școlilor Doctorale.

Cercetările prof. dr. ing. Carmen Moraru vizează metode de procesare care pot îmbunătăți siguranța, calitatea și durata de utilizare a alimentelor, investigând în special interacțiunile intermoleculare și transformările structurale care survin în timpul procesării, separarea prin membrane, tratamentul cu pulsuri luminoase și utilizarea nano-topografiilor în dezvoltarea de suprafețe germofobe. Bogata activitate științifică a prof. dr. ing. Carmen Moraru include 63 de articole publicate în reviste științifice de prestigiu, cu peste 3.800 de citări și indice Hirsch 29, 11 cărți și capitole de cărți de specialitate, 88 de prezentări ca invited speaker și peste 150 de comunicări la diferite conferințe si workshop-uri în SUA dar și China, India, Brazilia și multe țări din Europa. A îndrumat 7 post-doctoranzi, 14 doctoranzi și 19 masteranzi, iar de-a lungul anilor activitatea ei didactică a fost recunoscută prin patru premii de excelență în predare, decernate de Cornell University și de International Dairy Foods Association. De asemenea, a susţinut peste 20 de prelegeri în cadrul unor activităţi de diseminare a stiinţei și activităţilor de cercetare către industrie.

Prof. dr. ing. Carmen Moraru reprezintă pentru Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor un model profesionist de dascăl și cercetător în învâțământul academic, care confirmă valoarea școlii unde s-a format.
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email