UGAL

Primăria Focșani, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Inspectoratul Școlar Vrancea au demarat procedurile pentru semnarea unui acord de parteneriat în baza căruia la nivelul municipiului Focșani să fie dezvoltată o extensiune a Universității care să suplinească nevoia de specializare pentru populația din județul Vrancea. 

„Vrem să reluăm practic niște legături mai vechi cu centrele universitare și, iată, am apreciat foarte mult deschiderea Universității „Dunărea de Jos” din Galați în acest sens . Încă de anul trecut, Universitatea și-a exprimat intenția de a dezvolta un parteneriat cu municipalitatea noastră pentru a da posibilitatea tuturor celor care doresc să se specializeze în diverse domenii să poată să o facă chiar acasă la ei. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este cea mai mare din Sud-Estul României. Nevoia de perfecționare și de forță de muncă specializată este foarte mare, iar mediul de afaceri suferă în această perioadă din cauza lipsei forței de muncă specializată”, a declarat primarul municipiului Focșani, domnul Cristi Valentin Misăilă într-o conferință de presă comună, la care au participat rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. univ. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu și inspectorul școlar general al ISJ Vrancea, profesorul Dorin Cristea.

Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a ținut să puncteze faptul că această extensiune va veni în întâmpinarea elevilor care doresc să se specializeze în diverse domenii, dar și mediului de afaceri, care dorește să-și specializeze personalul pe care îl are deja.  

„La nivelul Universității noastre avem o legătură foarte strânsă cu instituțiile administrației publice locale și județene, dar și cu mediul de afaceri. Am găsit deschidere la Primăria Focșani și cred că în maxim două săptămâni vom defini direcții prioritare pentru ambele instituții. Vrem să derulăm împreună proiecte pe termen mediu și lung, vrem să dezvoltăm unele specializări care să țină cont de nevoile județului Vrancea. Ne gândim chiar la posibilitatea deschiderii unei extensiuni a universității la Focșani, dacă vor fi cereri pe termen mediu și lung. Extensiunea aceasta va trebui să respecte normele minime de calitate. Intenția noastră este să identificăm un număr de specialiști din Focșani care să predea la această extensiune, iar pe ceilalți să îi aducem de la Galați. În tot acest demers ne vom bucura de sprijinul total al ISJ Vrancea. Noi practic trebuie să asigurăm continuitate elevilor de liceu, care doresc să meargă mai departe și să urmeze studii superioare. Noi vrem să le demonstrăm că suntem gata să-i primim, că putem să le oferim condiții la fel de bune ca alte universități de top din România, că au la dipoziție personal calificat, burse, se pot implica în alte activități paralele, pot participa la schimburi de experiență cu studenți din alte țări, din cele peste 100 de universități partenere”, a declarat rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. univ. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu.

Inspectorul școlar general, profesorul Dorin Cristea, și-a manifestat, la rândul lui, bucuria că Universitatea a venit la Focșani pentru a crea mediul propice pentru ca elevii să nu mai plece în alte centre universitare decât în condițiile unor pregătiri în laboratoare sau practice.

„Mă bucur că orașul nostru oferă un mediu prielnic universitar. În plus, ar fi un lucru extraordinar dacă universitatea ne-ar oferi și posibilitatea perfecționării cadrelor didactice. Nu putem să lăsam acest segment neexploatat”, a spus domnul profesor Dorin Cristea, inspector școlar general.

Răspunsul la această problemă a venit imediat din partea domnului rector: „Avem un departament care funcționează foarte bine, care se numește Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic și care are un număr mare de studenți. În baza acordului pe care-l vom semna putem să invităm, în sistem modular, la Galați pentru studiu, sau să aducem noi profesori la Focșani”. 

În acest moment, din numărul total al studenților de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, aproximativ 7-8% provin din județul Vrancea, dar există condiții pentru a primi chiar mai mulți.
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email