UGAL

Pentru data de 7 iunie 2020, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (FSIA) propune un mod inedit de a sărbători Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare (1), prin intermediul proiectului SafeConsume (2): vă angajaţi să respectaţi una sau mai multe reguli de siguranţă alimentară şi veţi fi răsplătiţi cu titlul de erou sau campion al siguranţei alimentare. Dacă doriți să promovaţi aceste reguli, puteţi deveni ambasador al siguranţei alimentare.

Cum se pot întâmpla aceste lucruri? Accesaţi site-ul proiectului (safeconsume.eu), selectaţi secţiunea Pledges (Angajamente) şi urmaţi instrucţiunile. După ce aţi optat pentru una sau mai multe reguli pe care să le respectaţi şi să le promovaţi, vă puteţi alege titlul pe care-l meritaţi şi primiţi o insignă virtuală din partea proiectului. Dacă imprimaţi desenul pe hârtie autocolantă sau pe un suport special din metal, insigna devine una reală, pe care o puteţi purta ca însemn al titlului obţinut, cu care vă puteţi mândri în faţa membrilor familiei şi a colegilor.
 
Prof. Anca Nicolau, coordonatoarea proiectului SafeConsume din partea FSIA, declară că «deşi pare o joacă, implicarea tinerilor în promovarea regulilor de siguranţă alimentară poate contribui la reducerea îmbolnăvirilor cauzate de practicile incorecte de gătire şi păstrare a alimentelor. În acest fel, consumatorii pot transpune în practică deviza pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a propus-o pentru a celebra siguranţa alimentară „food safety is everyone’s business” (siguranţa alimentară ne implică pe toţi)».
 
Principalii candidaţi la obţinerea titlurilor de eroi, campioni şi ambasadori vor fi liceenii de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” şi Liceului Tehnologic „Dumitru Moţoc” din Galaţi, dar titlurile pot fi obţinute de orice altă persoană, indiferent de vârstă, care urmează instrucţiunile enunţate mai sus.
 
Prof. Gabriela Coman, directoarea Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, îşi doreşte ca elevii din liceul pe care-l conduce „să devină campioni sau ambasadori ai siguranţei alimentare ca modalitate de formare a unei personalităţii autonome, morale şi responsabile, aşa cum trebuie să existe pentru profesioniştii din domeniul industriei alimentare, turismului şi alimentaţiei publice”.
 
Prof. Corina Gavrilă, directoarea Liceului Tehnologic „Dumitru Moţoc”, apreciază utilitatea angajamentelor tinerilor deoarece „reprezintă un pas spre acțiuni similare pe care trebuie să le facă în viitoarele lor profesii, cele de bucătari, ospătari, cofetari-patiseri, brutari, tehnicieni în gastronomie sau în industria alimentară”.
 
Prof. Dana Bălăuță, directoarea adjunctă a Colegiului Național „Mihail Kogălniceanu" din Galați, consideră că „pe lângă responsabilizarea tinerilor cu privire la practicile corecte de lucru în bucătării, acţiunea propusă de FSIA dă prilejul elevilor să îşi exerseze şi cunoştinţele de limbă engleză”.
 
Vă invităm să fiți parte a inițiativei „siguranţa alimentară ne implică pe toţi!”
 
Cei care doresc să documenteze participarea la „decernarea” titlurilor de erou, campion sau ambasador al siguranţei alimentare sunt invitaţi să trimită un mesaj sau o fotografie către comunitatea SafeConsume, prin intermediul mediilor de socializare: Facebook (safe.consume), Twitter (@Safe_Consume), Instagram (@safeconsume).
 
Dacă o imagine spune mai mult decât 1.000 de cuvinte noi vom aștepta, de la participanți, 1.000 de imagini, care să multiplice exponențial efortul de a face parte dintr-o lume cu alimente sigure!


(1) Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), la propunerea Organizaţiei Mondiale a  Sănătăţii (OMS), a desemnat ziua de 7 iunie ca fiind Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare, prima celebrare având loc în 2019. 
 
(2) Proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 (grant nr. 727580), în care Facultatea de Ştiinţa și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este parteneră.
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email