UGAL

În data de 08.11.2019 a avut loc la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi susținerea publică a tezei de doctorat „Cercetări privind influența factorilor pedoclimatici asupra producției și indicilor de calitate ai grâului semincer din Județul Brăila”, elaborată de doamna inginer doctorand Băcanu Șerban Constanța, sub coordonarea profesor univ. dr. ec. dr. ing. habilitat Silvius STANCIU, în vederea conferirii titlului științific de Doctor în Domeniul Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală.

Comisia de susținere publică a tezei de doctorat, a cărei președinție a fost asigurată de profesor univ. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu, Președintele Senatului Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi, a fost alcătuită din profesor univ. dr. ing. Răzvan Ionuț Teodorescu, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, profesor univ. dr. ing. Stejărel Brezuleanu, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași și profesor univ. dr. ing. ec. Gheorghe Adrian Zugravu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Cercetarea doctorală a avut drept principal obiectiv evaluarea comportării soiurilor de grâu destinate producției semincere în condițiile pedoclimatice din județul Brăila, cu identificarea unor varietăți valoroase din punct de vedere al productivității și calității recoltei, cu stabilitate și adaptabilitate la caracteristicile chimice ale solului, la condițiile variabile de temperatură și de precipitații specifice arealului în care s-au derulat cercetările. Preocupările privind producerea semințelor certificate reprezintă o activitate complexă, de importanță națională, fiind un domeniu important atât pentru specialiștii din domeniul producției cerealelor, cât și pentru fermierii care se ocupă de multiplicarea, prelucrarea și comerțul cu semințe certificate, asigurând necesarul de semințe certificate pentru producătorii agricoli autohtoni, ca un potențial produs de export pe piața europeană și internațională.

Considerată una dintre cele mai importante plante de cultură, producția grâului la nivelul României manifestă fluctuații de la un an la altul, din perspectiva suprafețelor și a soiurilor cultivate, nivelul producțiilor obținute fiind determinat în România în principal de variabilitatea factorilor pedologici și climatici specifici arealelor de cultură. În prezent, în țara noastră suprafețele agricole cultivate cu grâu comun acoperă circa 2,1 milioane hectare, cu o productivitate medie de 4800 kg/ha. Pentru producția grâului semincer, suprafața agricolă alocată semințelor de grâu este de 88.000 ha, din care circa 70.000 ha sunt destinate obținerii de semințe de grâu comun, iar 18.000 ha grâului dur.

Cercetările întreprinse de doctorandă sunt complexe și abordează aspecte importante pentru știința și practica agricolă, în scopul identificării soiurilor de cereale valoroase, cu stabilitate și dezvoltare normală a plantelor în diferite condiții de cultură (sol, secetă, precipitații excedentare). Experimentele au vizat opt soiuri de grâu, din care patru autohtone, aparținând Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea (Glosa, Litera, Izvor, FDL Miranda) și patru varietăți franțuzești (Apache, Avenue, Sorrial, Solveig), care au fost cultivate în patru zone agricole din localitățile Gemenele, Tudor Vladimirescu, Rîmnicelu și Movila Miresii.

Soluțiile tehnice propuse în urma cercetării pot reprezenta instrumente utile fermierilor agricoli specializați în producția de semințe certificate, la nivel local și național, asigurând baza unei producții cerealiere de calitate.
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email