UGAL

În perioada 28-30 octombrie 2019 Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați organizează o serie de manifestări pentru a marca 30 de ani de la căderea comunismului. Astfel, pe 28 octombrie, de la ora 10.00, sala AS 004 (Strada Domnească nr. 111), istoricul Florian Banu, de la Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va ține o prelegere despre Mihai Caraman, cel mai celebru spion al României comuniste, cel care a reușit să obțină secrete bine păzite ale NATO.

Pentru cei care nu cunosc, Mihai Caraman este născut la Oancea, județul Galați. Cu acest prilej, va fi lansată și monografia scrisă de Florian Banu – Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece, Editura Corint, 2019. Lucrarea se bazează pe o bogată documentație de arhivă, dar și pe interviuri ale autorului cu celebrul spion.

Pe 29 octombrie, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în sala AS 004 (Strada Domnească nr. 111), începând cu ora 10.00, are loc conferința „Revoltele țărănești împotriva colectivizării. Regiunea Galați. Vadu Roșca, Suraia, Răstoaca, Cudalbi (1957-1958)”.

Participanți: Octavian Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România; Octavian Roske, Institutul Național pentru Studierea Totalitarismului; Marius Oprea, IICCMER; Nicoleta Șerban, IICCMER; Dorin Dobrincu, Institutul „A. D. Xenopol” din Iași, Alexandru Aioanei, Institutul „A. D. Xenopol” din Iași; Dan Salaga, CNSAS; Camelia Sandu, profesor de istorie; Aurel Crăciun și Marin Apostu, martori ai revoltelor și ai represiunii.

Pe 30 octombrie, de la ora 17.00, la Sala Senatului Universității „Dunărea de Jos” (Strada Domnească nr. 47), lansare de carte: Liliana Corobca (editor), Panorama comunismului în Moldova Sovietică, Editura Polirom, 2019. Participă istoricii din Republica Moldova: Svetlana Cebotari, Mariana Țăranu, Sergiu Musteață, Ion Valer Xenofontov și editorul volumului, Liliana Corobca.

Coordonator activități: George Enache - 0788944141
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email