UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, prin Departamentul de literatură, lingvistică şi jurnalism al Facultăţii de Litere, alături de Asociaţia Română de Istoria Presei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” şi Institutul pentru Cultura Românilor din Voivodina (Serbia) organizează în intervalul 17-18 mai a XI-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Cultura şi presa în spaţiul european”. 
Tema: Reflectare, (de)formare şi fake news în spaţiul mediatic şi cultural este de actualitate şi se adresează cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar, masteranzilor și doctoranzilor, cercetătorilor științifici, bibliotecarilor, jurnaliștilor şi studenţilor la specializarea Jurnalism. Invitaţi de seamă sunt: prof. dr. Gheorghe Onişoru, afiliat Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, istoric, fost preşedinte al CNSAS şi Ioana Avădani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent, care propune studenţilor o discuţie pe tema dezinformării şi verificării informaţiilor.  După plen, lector dr. Horia Mihai Bădău, de la Facultatea de Jurnalism şi Științele Comunicării, specialist pe social media, va modera un workshop pe tema eticii reţelelor sociale. Pe secţiuni se va vorbi despre trolling şi fake news, propagandă, grupuri în social media care promovează moldovenismul, război electronic, dezinformarea în lumea contemporană şi altele. 
 
“Revoluţia digitală aduce cu ea dezordinea informaţională? Şi dacă da, ce va fi de aici încolo şi cum vom supravieţui acestei aşa zise tehnocalipse? Cine mai spune adevărul, astăzi? Care este influenţa literaturii în evoluţia comunicării? Cum tratează contemporaneitatea pericolul lumii paralele? La aceste întrebări vom căuta răspunsuri şi soluții, în cadrul sesiunilor ştiinţifice ale Conferinţei Cultura şi presa în spaţiul european. Vă invităm, aşadar, la o discuţie despre capacitatea omului de a (de)forma realitatea, pentru a o face accesibilă”, a explicat conf. dr. Cătălin Negoiţă, preşedintele ARIP şi organizatorul evenimentului. 
 
Deschiderea va avea loc la ora 10,30 în Sala Senatului de la sediul central al UGAL. Sâmbătă se va pleca într-o excursie tematică de cercetare la obiective de interes din judeţul Galaţi.
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email