UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați se înscrie în circuitul muzeal dedicat evenimentului european Noaptea Muzeelor 2019 cu expoziția temporară ReSonance – Artă picturală japonezărealizată de artistul plastic gălățean Roland Pangrati. Curatoarea expoziției este Hiroko Narizuka, din Tokyo, Japonia. Expoziția este rodul colaborării între Muzeul Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos și instituția gazdă și va fi deschisă în Sala pașilor pierduți de la sediul Rectoratului, în perioada 18 – 24 mai 2019 (putând fi vizitată în noaptea de 18 - 19 mai până la miezul nopții).

Lucrările reprezintă viziunea unui artist plastic român de origine greacă, Roland Pangrati, care și-a confirmat valoarea în cadrul numeroaselor expoziții prezentate în România și în Europa, afirmându-se în domenii precum arta monumentală, pictura dar și designul interior. Picturile „rezonează“ printr-o tehnică modernă de tridimensionalitate subtilă. Privitorul are senzația că se integrează profund în atmosfera degajată de fiecare lucrare dar și de întreg universul picturilor, grupate pe principiul punctelor cardinale de rezonanță.

Pentru a completa acest univers integrator, fiecare din cele 7 picturi „rezonează“ în plan sonor. Artistul Roland Pangrati, autorul tablourilor, a colaborat cu Eugen Dan Drăgoi, dirijor de orchestră și compozitor, care a realizat o coloană sonoră pentru fiecare lucrare în parte. Lucrări muzicale vor „rezona“ concomitent din spatele fiecărei picturi generând, la rândul lor, o vibrație complexă menită să introducă privitorul în propriul univers ca parte a întregului cosmos.

Autorul coloanei sonore a utilizat o scară naturală stilizată, de inspirație japoneză, reprezentând rezonanța naturală a sunetelor pornind de la rezonanța cosmică a planetei Pământ, situată în jurul frecvenței notei Mi. Privitorul care se va apropia de una dintre lucrări va auzi în prim-plan coloana sonoră a lucrării respective iar în planul secund muzica dedicată celorlalte lucrări, aflate în armonie cu întregul univers sonor și vizual creat. Sunt îmbinate sunetele naturale muzicale, cu zgomote din natură și cu sunete de sinteză pentru a sugera alăturarea dintre texturile prezente în lucrările vizuale, menite să creeze un univers aparte, asemenea fiecărui om care se va regăsi în lucrările prezentate.

Colaborarea dintre cei doi artiști este extrem de interesantă fiindcă lucrările sunt inspirate reciproc: compozitorul a realizat muzica pornind de la unele lucrări ale pictorului, iar pictorul și-a continuat opera ascultând muzica realizată de compozitor. 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email