UGAL

Ținând cont de importanţa şi semnificaţia evenimentului istoric petrecut la 1 Decembrie 1918, precum şi de actualitatea imperativului de unitate naţională, Centenarul Marii Uniri este un motiv puternic pentru celebrarea gloriei trecute şi a figurilor ei emblematice, dar și pentru fundamentarea viitorului de pe o atitudine fermă de stăpânire a prezentului, într-un moment şi într-un spaţiu de natură geopolitică, economică şi socială cum sunt cele în care ne găsim acum. Mai mult decât atât, este un excelent prilej de reafirmare a vocaţiei europene necesară regăsirii propriei identităţi naţionale.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Centrul de Studii Internaționale și Drepturile Omului din cadrul Institutului Transfrontalier de Studii Internaționale și Justiție Penală și Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie consideră ca pe o datorie de onoare să celebreze Centenarul Marii Uniri într-un mod demn de realizările trecutului, dar şi de aspiraţiile noastre privind viitorul. În acest context, împreună cu partenerii italieni, constituiți în Associazione degli Studiosi di Diritto Internazionale ed Europeo, va fi organizat un colocviu științific, alternativ la Roma și în Galați. Parteneri și co-organizatori ai evenimentelor vor fi Academia Română - Institutul de  Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu”, Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Cercetări Juridice și Politice al Republicii Moldova, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Accademia di Romania di Roma, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Centrul de Documentare Europeană – Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

De asemenea, a fost solicitat patronajul Ambasadei României din Republica Italiană precum și al Ambasadei României la Sfântul Scaun. Asociat evenimentului științific vor avea loc o serie de dezbateri publice la Roma și Galați, iar în perioada 1-15 decembrie 2018, la Veneția, la sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, va avea loc o expoziție eveniment consacrată celebrării Marii Unirii. 
 
Detalii găsiți și pe www.romania100.ugal.ro
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email