UGAL

Cel de al XV-lea student francez de la IMT Lille Douai (fosta Ecole des Mines de Douai) - Florian Pereira, care a efectuat stagiul de 6 luni pentru realizarea proiectului de diplomă în cadrul Departamentului de Ingineria Fabricaţiei din Facultatea de Inginerie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, a susţinut proiectul său pe 7 decembrie.

Susţinerea s-a realizat în sistem videoconferinţă pentru a permite prezenţa celor patru membri ai comisiei, Hervé DEMOUVEAU şi Dmytro VASINKOV - de la IMT Lille Douai, şi Viorel Păunoiu şi Cătălina Maier - de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Ca în fiecare an, o primă prezentare a proiectului studentului francez a avut loc în Departamentul de Ingineria Fabricaţiei, în faţa unei comisii formată din cadre didactice ale acestuia. În urma acestei prezentări, studentul a făcut ultimele modificări impuse de observaţiile comisiei iar forma finală a prezentării proiectului său a fost făcută în faţa comisiei mixte româno-franceze.

Relaţia dintre Departamentul de Ingineria Fabricaţiei de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi Departamentul de polimeri, compozite şi inginerie mecanică al IMT Lille Douai, s-a dezvoltat de-a lungul a zece ani, perioadă în care 15 studenţi francezi au efectuat stagii de cercetare la Galaţi şi cinci studenţi români au efectuat stagii Erasmus la Douai. Stagiarii francezi au fost îndrumaţi, pe parcursul lucrului lor în cadrul Departamentului de Ingineria Fabricaţiei, de către domnii profesori Viorel Păunoiu şi Cătălina Maier.

În fiecare an susţinerea raportului de stagiu de către studenţii francezi a parcurs cele două etape – susţinerea la Galaţi în fața unei comisii locale şi apoi susţinerea la Douai în faţa comisiei mixte, comisie din care, de fiecare dată a făcut parte şi un membru cadru didactic de la Galaţi.

Colaborarea începută în 2007 s-a construit pe baza acordului Erasmus existent între cele două şcoli şi a avut o dezvoltare deosebită pe parcursul anilor. Pe lângă schimbul de studenţi în decursul celor zece ani s-a efectuat şi un schimb de cadre didactice între cele două şcoli, schimb în cadrul căruia un număr de cinci cadre didactice de la IMT Mines Lille Douai au efectuat stagii de predare la Facultatea de Inginerie iar, începând cu anul 2008, doamna Cătălina Maier predă anual cursul de Deformare plastică a materialelor metalice studenţilor specializării MMA - Mise en forme des Matériaux et Automatisme, de la IMT Lille Douai. Colaborarea dintre cele două departamente s-a extins de la domeniul didactic, determinat iniţial de acordul Erasmus, la domeniul cercetării. Astfel, pe parcursul celor zece ani, peste zece articole au fost publicate în reviste indexate în baze de date internaţionale sau au fost prezentate în cadrul unor conferinţe internaţionale de către colective mixte franco-române de profesori şi cercetători din cele două departamente partenere. De asemenea, au fost depuse trei proiecte internaţionale de cercetare.

Împlinirea celor zece ani de colaborare între cele două departamente a fost marcată de către departamentul TPCIM printr-un articol postat pe site-ul IMT Lille Douai, cu ocazia vizitei de predare la IMT Lille Douai, din octombrie 2017, a doamnei profesor Cătălina Maier (http://imt-lille-douai.fr/1649/ ). Prin acest articol, colegii de la IMT Lille Douai îşi arată aprecierea privind colaborarea dintre cele două departamente.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email