UGAL


Societatea Studenților Mediciniști Galați (SSMG) realizează în parteneriat cu Asociația Pacienților din Galați, Facultatea de Medicină și Farmacie și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați o manifestare în semn de solidaritate pentru persoanele depistate HIV pozitiv și a celor care trăiesc cu SIDA, miercuri, pe data de 29 noiembrie 2017, ora 14.00, în fața Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Acest eveniment este organizat cu ocazia Zilei Mondiale de combatere a SIDA, celebrată anual pe data de 1 decembrie și constă în realizarea unei „funde umane”, care să imite panglica roșie- simbolul global pentru solidaritate cu persoanele ce suferă de această boală cumplită, precum și într-o campanie de informare despre HIV.

Cu sprijinul Asociației Pacienților din Galați, voluntarii SSMG vor distribui pliante trecătorilor și vor oferi informații despre HIV/SIDA tuturor celor interesați, manifestarea având ca scop pe lângă solidaritatea față de persoanele seropozitive, care nu ar trebui marginalizate de comunitate, și comemorarea victimelor acestei boli grave.

SIDA (sindromul imunodeficienței umane dobândite) este o afecțiune provocată de virusul imunodeficienței umane, HIV, care atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului. Boala se manifestă prin infecții grave care determină pierderea accentuată în greutate, afecțiuni ale creierului și ale sistemului nervos central. Pentru a se reproduce, HIV trebuie să pătrundă într-o celulă a sistemului imunitar.

Virusul imunodeficienței umane (HIV) se transmite de la o persoană infectată prin 3 moduri: cale sexuală, materno-fetal și prin sânge.

Virusul HIV infectează celulele limfatice și va fi localizat în fluidele corpului găsindu-se în cantitate mare în sânge, lichidul vaginal, lichidul spermatic și limfă, deci virusul nu poate fi luat prin: strângere de mână; îmbrăţişare; tuse sau strănut; sărut; salivă, transpiraţie sau lacrimi; ţânţari sau alte insecte; toaletă sau obiecte de toaletă (săpun, prosop); piscine; tacâmuri, veselă; birouri, bănci şcolare, scaune; computere sau telefoane; echipament sportiv.

Cel mai adesea, pentru depistarea infecției cu virusul HIV se efectuează testul ELISA (Enzime Linked Immuno- Sorbet Assay) un test indirect, care nu pune în evidenţă virusul HIV, ci anticorpii specifici antiHIV produşi de corpul persoanei infectate.  Se recomandă realizarea a două teste ELISA, urmate de testul de confirmare și testul de determinare a încărcăturii virale.

SSMG invită toți studenții Universității „Dunărea de Jos” din Galați să se alăture acestei manifestări, precum și toate persoanele interesate, care printr-un gest mic, dar de impact, vor contribui la conștientizarea gravității acestei boli în rândul populației, vor arăta solidaritate față de persoanele seropozitive, dar se vor și informa cu privire la această afecțiune destul de răspândită în rândul populației. 

ARATĂ CĂ ÎȚI PASĂ! 
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email