UGAL

Elena ZUBCOV
Facultatea de Științe și Mediu are plăcerea să vă invite la decernarea titlului academic de  PROFESOR ONORIFIC al Universității „Dunărea de Jos” din Galați doamnei profesor cercetător, doctor habilitat în biologie Elena ZUBCOV - şef al Laboratorului de Hidrobiologie şi Ecotoxicologie de la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AȘM), Chișinău.

Evenimentul va avea loc pe data de 10 iunie 2016, la Sala Senatului (Rectoratul UDJ, Strada Domnească 47), începând cu ora 10.00.

Doamna profesor Elena Zubcov este licențiată în biologie și chimie (1971), doctor în științe geografice, specialitatea Hidrochimie (1986) și doctor habilitat în biologie, specialitatea Hidrobiologie (1999). Ulterior, în 2003, i s-a conferit titlul de profesor-cercetător, specialitatea Hidrobiologie, ihtiologie. Și-a început activitatea științifică la Institutul de Zoologie al AȘM în 1971 în calitate de cercetător științific, iar  de  peste 15 ani deține funcția de șef al Laboratorului de Hidrobiologie şi Ecotoxicologie.
 
Activitatea profesională a doamnei profesor Elena Zubcov se caracterizează prin cercetări de pionierat în domenii interdisciplinare complexe, cum ar fi ecologia acvatică, hidrochimia, ecotoxicologia și acvacultura. În cei cca 45 de ani de carieră științifică, Domnia sa s-a remarcat drept un conducător prodigios de doctorat, conducător a numeroase proiecte naționale și internaționale (MRDA, CRDF, RFFI, UE, etc.), autor a peste 230 de contribuții științifice, dintre care 7 brevete de invenție, expert în diverse comisii guvernamentale și interguvernamentale responsabile de monitorizarea și protecția mediului, în special a apelor de suprafață, membru activ al societății civile în domeniul mediului.
 
Performanța demonstrată a fost răsplătită pe parcursul anilor cu mai multe distincții și mențiuni, printre care Premiul AȘM pentru ciclul de lucrări „Legităţile migraţiei substanţelor chimice şi rolul lor în funcţionarea grupelor principale de hidrobionţi în ecosistemele acvatice ale Republicii Moldova" și Medalia „Dimitrie Cantemir" a ASM.
 
Doamna profesor Elena Zubcov a contribuit la consolidarea relațiilor dintre Academia de Științe a Moldovei și numeroase instituții de prestigiu din SUA, Marea Britanie, Elveția, România, Ungaria, Polonia, Grecia și Germania, precum și la stabilirea unor acorduri de cooperare cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Colaborarea Domniei sale cu comunitatea universitară gălățeană s-a manifestat prin participarea la organizarea unor conferințe internaționale de prestigiu, elaborarea mai multor propuneri de proiecte cu finanțare europeană și a publicațiilor științifice comune, precum și consultanță oferită studenților și doctoranzilor UDJG.  În ultimii, ani legăturile de colaborare au devenit și mai strânse, grație faptului că doamna prof. Zubcov a fost co-director din partea Institutului de Zoologie al rețelei de cercetare interdisciplinare INPOLDE, creată în cadrul proiectului trilateral România-Ucraina-Republica Moldova MIS ETC 1676, al cărui beneficiar a fost Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.
 
Prin acordarea titlului de profesor onorific doamnei Elena Zubcov, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați recunoaște înalta prestație științifică a Domniei sale și contribuția valoroasă la întărirea parteneriatului dintre cercetătorii Academiei de Științe a Moldovei și ai Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email