Brevetul de invenție acordat se referă la un dressing vegan îmbogățit în compuși biologic activi din flori de crăiță. Invenția demonstrează potențialul florilor de crăiță ca alternativă la substanțele colorante și conservante sintetice. Fiind cunoscut faptul că florile de crăiță sunt o sursă naturală de pigmenți naturali (carotenoizi) și compuși cu efect antioxidant și antimicrobian (polifenoli și flavonoide), invenția prezintă aplicabilitate în industria obținerii dressingurilor vegane.
Autorii invenției sunt Maria Cristiana Garnai, Liliana Mihalcea și Camelia Vizireanu de la Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
Dressingul vegan îmbogățit în compuși biologic activi din flori de crăiță obținut în cadrul invenției este un produs alimentar cu valoare adăugată, fără conservanți, potențiatori de gust sau substanțe de îngroșare, îndeplinind cerințele unui produs cu etichetă curată. În plus, dressingul obținut este un produs finit stabil, omogen, cu termen de valabilitate de 6 luni, în condiții de păstrare la temperaturi de 4 – 8oC.
Produsul obținut în cadrul invenției a rezultat prin realizarea unor operații tehnologice precum: macerare, omogenizare și emulsionare a ingredientelor, proces tehnologic ce poate fi ușor transferabil la scară industrială.