Invenția se referă la un procedeu de obținere a unui produs din carne de porc tip prospături (parizer) cu adaos de șrot de cătină obținut de la extracția cu dioxid de carbon supercritic a fructelor uscate de cătină. Autorii brevetului sunt Liliana Mihalcea, Cristian Vasile Dima și Petru Alexe de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, alături de Maricica Stoica de la Facultatea Transfrontalieră din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
Ideea care a stat la baza elaborării brevetului de invenție a fost substituirea nitritului de sodiu convențional prin utilizarea șrotului de cătină obținut ca subprodus de la extracția cu dioxid de carbon supercritic. Astfel, șrotul de cătină s-a demonstrat a fi un bun conservant, ce a permis obținerea unui produs de tip parizer din carne de porc cu atribute senzoriale și texturale specifice și stabilitate microbiologică.
Invenția demonstrează că substituirea nitritului de sodiu cu șrot de cătină este o soluție viabilă pentru menținerea culorii, aromei și siguranței produsului finit, procesul tehnologic propus fiind realizat la nivel de stație pilot cu posibilitate de transfer direct la scară industrială.