UGAL

Asociaƫia Generală a Inginerilor din România (AGIR) Sucursala Galaƫi şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaƫi vă invită vineri, 26 aprilie 2024, ora 10.30, în sala D03 (Str. Domnească nr. 111, Corp D, parter) să participaƫi la evenimentul intitulat „Arc peste timp – provocări şi soluƫii inginereşti în construirea podurilor emblematice peste Dunăre la Cernavodă şi Brăila”, prilejuit de împlinirea a 170 de ani de la naşterea lui Anghel Saligny.

Prezentarea Podului Carol I de la Cernavodă va fi făcută de domnul inginer George M. Croitoru, membru titular al Diviziei de Istoria Tehnicii din cadrul Comitetului Român de Istoria şi Filozofia Ştiinţei şi Tehnicii (CRIFST) şi membru al Comisiei de Istorie a Oraşelor din România, ambele aflate în structura Academiei Române, membru al AGIR, Societăţii Experţilor Tehnici Extrajudiciari şi Consultanţi şi al Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri.

Podul suspendat de la Brăila va fi prezentat de domnul inginer Dan Sima, absolvent al Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, specializarea Poduri şi Tuneluri, reprezentantul IHI (constructorul podului).

Cele două prezentări de poduri vor evidenƫia spiritul de inovare al inginerilor pentru că vor demonstra capacitatea de a soluƫiona diferit probleme asemănătoare, chiar dacă apărute în epoci diferite, ridicate la construcƫia podurilor.

Deoarece construcƫia de poduri este nu numai o acƫiune cu scop utilitar, ci şi o exprimare artistică iar conceptul de pod are şi valoare simbolică, vor fi prezentate şi podurile reprezentate pe bancnotele euro. Prezentarea podurilor va fi realizată de șl. dr. ing. Luigi Mistodie, de la Facultatea de Inginerie a Universităƫii „Dunărea de Jos” din Galaƫi, un pasionat al acestui tip de construcƫii. Tot domnia sa va pune la dispoziƫia participanƫilor la întâlnire şi o prezentare în realitate virtuală a podului Carol I, pod care este declarant monument istoric dar care, în prezent, nu se vizitează.

Program

10.30 – 10.45 - Deschiderea evenimentului, Anca Nicolau, AGIR – Sucursala Galaƫi

10.45 – 11.15 - Podul Carol I de la Cernavodă, George M. Croitoru, CRIFST – Academia Română

11.15 – 11.45 - Podul suspendat de la Brăila, Dan Sima, IHI România

11.45 – 12.15 - Podurile Euro, Luigi Mistodie, Universitatea Dunărea de Jos din Galaƫi

12.15 – 13.00 - Vizualizarea podului Carol I de la Cernavodă în realitate virtuală

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email