UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, la propunerea Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, acordă titlul de Doctor Honoris Causa doamnei profesor universitar dr. Carmen Socaciu, Profesor Emerit dr. al USAMV Cluj-Napoca, pentru întreaga activitate profesional-științifică, de cercetător cu relevanță internațională și de formator de școală superioară în România cu valențe internaționale, precum și pentru dezvoltarea învățământului superior și a cercetării științifice românești în domeniile Știința alimentelor și Biotehnologie. Ceremonia va avea loc vineri, 31 martie 2023, ora 11.00, în Sala Senatului Universității (Strada Domnească nr. 47).

Așa cum se arată în Laudatio, prof. univ. dr. Carmen Socaciu este SOCACIU este, prin excelență, un absolvent, un profesor și un cercetător de mare anvergură internațională al USAMV din Cluj-Napoca, un creator de școală, o personalitate printre specialiștii din domeniile Știința alimentelor și Biotehnologie la nivel mondial.

După titlul de Doctor în chimie, obținut în octombrie 1986, cu o teză vizând sinteza și efectele antitumorale ale unor compuşi organostanici, coordonată de prof. acad. Ionel Haiduc, în 1990 a obţinut prin concurs postul de șef de lucrări la Catedra de Chimie și Biochimie Vegetală, din cadrul USAMV Cluj-Napoca și a avansat pe postul de conferenţiar, în anul 1994, şi apoi profesor universitar, în anul 1998. În anul 2000, la vârsta de 47 de ani, a devenit conducător de doctorat în domeniul „Chimie”  la Universitatea „Babes-Bolyai”, iar în anul 2004, împreună cu trei profesori din Franţa, Anglia şi Germania, a creat în cadrul IOSUD - USAMV Cluj-Napoca, prima şcoală doctorală în domeniul Biotehnologii, devenind astfel conducător de doctorat la USAMV Cluj-Napoca, în domeniul Biotehnologii (specializările Biochimie şi Biotehnologie agroalimentară).

Doamna profesor a pus bazele Centrului de cercetare „Chimia și Biochimia pigmenţilor vegetali”, extins ulterior ca Centru de cercetare în „Biochimie și biotehnologie agroalimentară”, centru care funcţionează şi în prezent în cadrul Institutului de Stiinţele Vieţii, inaugurat în 2012.

În întreaga carieră, a contribuit în calitate de autor principal, corespondent și coautor a 34 de cărți și manuale publicate la edituri internaţionale şi naţionale; 288 lucrări publicate în reviste cotate sau indexate Web of Science și 280 de articole științifice publicate în reviste indexate în baze de date internaționale sau în volumele unor conferințe internaționale și naționale relevante. Totodată, este titular pentru 10 brevete și cereri de brevet înregistrate la OSIM. Sub coordonarea științifică a doamnei profesor s-au realizat o gamă largă de produse inovative nutraceutice şi cosmeticeutice naturale cu compoziţie originală.Recunoaşterea și vizibilitatea internaţională sunt susținute și prin contribuția domniei sale, ca editor şi autor al unor capitole, la publicarea tratatului „Food Colorants: Chemical and Functional Properties” (Editura CRC Press, SUA), aflat în prezent în 40 biblioteci renumite din întreaga lume şi citat de peste 300 ori. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în principal Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, s-au bucurat de-a lungul anilor de suportul, de îndrumarea, de experiența și competența profesională a Domniei sale.

Carmen SOCACIU a fost tutore pentru postdoctoranzi şi coordonator pentru activităţi didactice în cadrul programului POSDRU „Școala postdoctorală de interes naţional biotehnologii aplicate cu impact în bioeconomia  românească”, derulat în perioada 2010-2013, în parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email