UGAL

Cea mai importantă instituție de învățământ superior din sud-estul României, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, celebrează 75 de ani de când s-au pus bazele învățământului superior în orașul de la Dunăre. Cu această ocazie, parteneri, oficialități naționale și locale, reprezentanți ai instituțiilor colaboratoare sunt invitați, în săptămâna 20-24 martie 2023, să trăiască bucuria evenimentului, alături de studenți, membrii comunității academice și angajați.

Manifestările vor debuta luni, 20 martie, chiar de Ziua Universității, când va avea loc, la ora 12.00, în Aula „Al. I. Cuza” din Campusul Științei, o ședință festivă, prezidată de Prof. univ. dr. ing. Puiu- Lucian Georgescu, Rectorul UDJG. Pe seară, ca în fiecare an, în Sala Pașilor Pierduți din Domnească nr. 47, se va organiza o Gală omagială, urmată de un spectacol cu lasere.

Marți, 21 martie, va fi inaugurată noua Bibliotecă a UDJG, prilej cu care vor fi premiați profesorii care au scris istorie la Dunărea de Jos.

Miercuri, 22 martie, începând cu ora 10.00, conducerea Universității „Dunărea de Jos” din Galați îi va premia pe studenții meritoși, pe cei care s-au făcut remarcați prin acțiuni de voluntariat, dar și pe absolvenții care au promovat numele instituției atât la nivel național cât și internațional. Ceremonia va avea loc în Aula „Al. I. Cuza” din Campusul Științei.

În aceeași zi, vor fi premiați și partenerii din mediul socio-economic și reprezentanții mass-media, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în Sala Senatului (strada Domnească nr. 47).

Vineri, 24 martie, UDJG va oferi invitaților la Teatrul Dramatic tradiționalul spectacol jucat de absolvenți și regizat de cadrele didactice de la Facultatea de Arte.

Scurt istoric

Istoria învăţământului superior la Galaţi începe în anul 1948 cu înființarea Institutului de Îmbunătăţiri Funciare. Cinci ani mai târziu, prin comasarea Institutului Mecano-Naval cu Institutul Agronomic şi cu Institutul de Pescuit şi Piscicultură (transferate din alte centre universitare), este creat la Galați Institutul Tehnic, care în 1957 devine Institutul Politehnic. În 1959, se adaugă componenta umanistă, prin înființarea la Galați a Institutului Pedagogic. Denumirea de Universitate apare pentru prima dată în Decretul Consiliului de Stat din 20 martie 1974, care consfințește unirea Institutului Politehnic cu Institutul Pedagogic. În 1991, prin Hotărâre Guvernamentală, instituția de învățământ superior primește numele de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

UDJG în prezent

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este astăzi o instituție de nivel european, care se bazează pe un proces didactic modern, pe cercetarea științifică aplicată și pe relațiile de parteneriat excelente încheiate cu mediul de afaceri local și regional, cu instituții publice și structuri ale comunității. În cei 75 de ani de existență, UDJG s-a dezvoltat și modernizat continuu, coagulând o comunitate academică de top. UDJG a avut și are câteva programe de studii unice în țară: construcții navale, exploatarea navelor și porturilor, industrii alimentare, tehnică piscicolă, frigotehnie și este singura instituție academică din România cu extensiuni atât în Vestul cât și în Estul Europei, cu programe de studiu și parteneriate în Italia, Republica Moldova și Ucraina.

Performanța academică și de cercetare a Universității „Dunărea de Jos” din Galați este evaluată pe platforme internaționale și naționale renumite, UDJG ocupând, în ultimii ani, un onorant loc în primele 10 universități din țară.

 

Tradiție în performanță este deviza UDJG și sperăm că va dăinui în memoria celor care iubesc această universitate cel puțin încă 75 de ani de acum încolo!

La mulți ani, UDJG! La mulți ani, comunitate academică de la Dunărea de Jos!

Vivat, Crescat, Floreat!

 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email