UGAL Logo

UGAL

La 24 ianuarie este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române. Momentul marchează data la care (24 ianuarie 1859) Alexandru Ioan Cuza era ales domn al Ţării Româneşti, după ce, la 5 ianuarie 1859, fusese ales domn al Moldovei.

Unirea principatelor a fost pregătită de un întreg proces, început la 1848, bazat pe apropierea economică și culturală a Țării Românești și Moldovei, desăvârșit  prin alegerea colonelului moldovean ca domnitor în ambele principate. Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas în direcția realizării unui stat naţional unitar român și a deschis calea spre Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Considerată o perioadă optimă pentru dezvoltarea și modernizarea României, domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși de scurtă durată, a avut beneficii foarte mari, creându-se la acea vreme primul Parlament unic al României și primul guvern unitar. Totodată, trebuie să amintim reformele lui Cuza, fără de care nu am fi avut astăzi o Românie modernă: secularizarea averilor mănăstirești, reforma electorală, reforma învățământului, legea agrară sau statutul Dezvoltator al Convenției de la Paris. La finalul domniei lui Cuza, în 1866, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a consolidat Unirea, iar prin Constituția adoptată, Principatele Unite au luat oficial numele de România, la 1 iulie 1866.

„Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o așteaptă de atât de mult timp,'' o spune chiar Alexandru Ioan Cuza.

Senatul României a adoptat, la 2 iunie 2014, proiectul de lege prin care ziua de 24 ianuarie devine sărbătoare naţională. În această zi, la Galați, locul unde Cuza a fost pârcălab, oamenii se strâng, ca în toate orașele mari ale țării, la statuia domnitorului și se prind într-o Horă a Recunoștinței.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email