UGAL

„Forumul interinstituțional privind cooperarea transfrontalieră durabilă în context academic internațional - România – Republica Moldova – Ucraina”, un amplu eveniment academic organizat de către Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în Republica Moldova, are loc la Chișinău în perioada 15 - 16.12.2022. Decanul Facultății Transfrontaliere, conf. univ. dr. Gina-Aurora NECULA, a deschis lucrările manifestării științifice, menționând tradiția continuă în derularea acțiunilor de cooperare transfrontalieră de-a lungul timpului între România, Republica Moldova și Ucraina.

Evenimentul reunește peste 200 de reprezentanți ai instituțiilor de învățământ academic și preuniversitar din România, Republica Moldova și Ucraina, membri ai misiunilor diplomatice-consulare, factori esențiali privind oportunitățile în educație și cercetare pentru tinerii din țările participante la forum. De asemenea, sunt prezenți la această manifestare academică  decidenți politici în cooperarea transfrontalieră, reprezentanți ai direcțiilor de învățământ din cadrul consiliilor raionale. Lucrările conferinței acoperă problematici actuale ale învățământului superior, precum și ale celui preuniversitar din țările participante la congres.

Rectorul Universității „Dunărea de Jos”, prof. univ. dr. ing. Puiu – Lucian GEORGESCU a transmis participanților mesajul instituțional de continuare a parteneriatului educațional inițiat de către mediul academic gălățean, exprimându-și speranța dezvoltării unor ample acțiuni de cercetare, cu rezultate relevante la nivel național și internațional: „Suntem siguri că vom derula, în continuare, parteneriate valoroase în domeniul cooperării și cercetării transfrontaliere cu Republica Moldova, și cu Ucraina.” Prorectorul cu activitatea de cercetare, dezvoltare, inovare și parteneriatul cu mediul economico-social, prof. univ. dr. ec. dr. ing. habil. Silvius STANCIU a realizat o prezentare a parteneriatelor educaționale derulate la nivel european, cu Republica Moldova și Ucraina: „Universitatea noastră este o instituție de învățământ superior de prestigiu, deschisă, prietenoasă, cu numeroase programe de studiu unice la nivel național.”

Congresul organizat în aceste două zile, la Chișinău, este un prilej optim de comunicare și colaborare între toți factorii educaționali atât de la nivel universitar, cât și de la nivel preuniversitar, din cele trei țări menționate. Au fost adresate alocuțiuni de către rectorii și reprezentanții universităților partenere și invitate, ministrul consilier al Ambasadei României în Moldova, domnul Valeriu Stoica, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, doamna Victoria Cazacu, consulul general al României la Cernăuți, Irina Stănculescu.

Tradiție în performanță!

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email