UGAL

Facultatea de Litere din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prin Departamentul de literatură, lingvistică și jurnalism, Centrul de Cercetare Comunicare Interculturală și Literatură, Centrul Interdisciplinar de Studii Culturale Central și Sud-Est Europene (ReForm - UDJG) și Școala Doctorală de Științe Socio-Umane-UDJG, organizează COLOCVIILE INTERNAȚIONALE „ANDREI GRIGOR", cu tema PROVOCĂRI POST-PANDEMICE ÎN ȘTIINȚELE UMANISTE. Manifestarea, ajunsă la cea de-a 13-a ediție, va avea loc online, în perioada 8-9 decembrie 2022.

Parteneri în organizarea evenimentului sunt:  Școala Doctorală „Alexandru Piru” a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova, Laboratorul de cercetare Studii inter- și transdisciplinare STUDITrans –Universitatea din Craiova, Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași, Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”al Ministerului Educației și Cercetării, Chișinău, Republica Moldova.

„Tematica din acest an a Colocviilor <<Andrei Grigor>> răspunde unor necesități impuse de un context atipic, post-pandemic, determinat de criza multiplă prin care trece întreaga omenire, la care se adaugă nevoia de a sublinia importanța actului de cultură, importanța literaturii, a producerii, difuzării și receptării ei, ca semne indubitabile ale păstrării echilibrului individului uman în raport cu sine însuși, cu valorile sale și cu lumea din care face parte. Dorim să subliniem modul în care științele umaniste (cu toate componentele sale) pot - și trebuie - să se racordeze la tehnologia care acoperă, astăzi, o bună parte din existența noastră, fără a abdica de la imperativul esteticului și al relației de complicitate cu cititorii ei tradiționali și netradiționali - iubitori de carte tipărită sau adepți ai documentului electronic”, a explicat prof. univ. dr. Nicoleta Ifrim, directorul Școlii Doctorale de Științe Socio-Umane-UDJG.

Joi, de la ora 10,00, după alocuțiunile de bun venit din partea gazdelor: prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul UDJG; prof. univ. dr. Simona Antofi, Decanul Facultății de Litere; prof. univ. dr. Nicoleta Ifrim, Director al Școlii Doctorale de Științe Socio-Umane, vor conferenția în plen: cercetător ştiinţific gr. I dr. Gabriela Haja, Director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române-Filiala Iași, prof. univ. dr. Cătălin Ghiță, de la Universitatea din Craiova și conf. univ. dr. Nina Corcinschi, Director al Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al Ministerului Educației și Cercetării, Chișinău, Republica Moldova. Vineri, 9 decembrie, de la 11,30 se vor adresa participanților: prof. univ. dr. Cristiana Nicola Teodorescu și dr. Gabriela Anca Mic Nicolae de la Universitatea din Craiova și cercetător ştiinţific gr. I dr. Laura Bădescu, de la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu”, Academia Română.

Evenimentul reunește scriitori, critici literari, editori de carte, cadre didactice, studenți, masteranzi, doctoranzi și abordează teme ca: Literatura actuală – orientări și tendințe în context post-pandemic; Literatura – purtătoare a culturii urbane a memoriei; Literatura virtuală și formele acesteia; Critica literară și provocările internetului; Literatura tânără în contextul digitalizării; Provocări lingvistice în epoca digitalizării etc.

Lucrările conferinței se vor desfășura via Skype (https://join.skype.com/pMlO5tQlPlZw).

PROGRAMUL COLOCVIILOR INTERNAȚIONALE „ANDREI GRIGOR”

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email