UGAL

Seniorii U3A au închis oficial cursurile pe care le urmează în cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați și au spus bun venit unei vacanțe de vară active. Vineri, 17 iunie 2022, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, a avut loc deschiderea Şcolii de vară pentru studenţii din cadrul Universităţii Vârstei a Treia – U3A din Galaţi, cu tema „Tradiții și obiceiuri la Dunărea de Jos și Dobrogea”. La eveniment au participat: Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cadre didactice universitare, restauratori de bunuri culturale, preoţi şi aproape 60 de studenţi seniori.

Iniţiatorul şi coordonatorul Universităţii Vârstei a Treia – U3A din Galaţi, prof. univ. dr. Florin Tudor, în cuvântul său, a făcut o prezentare generală a acestui proiect dedicat persoanelor vârsnice şi a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Casian pentru susţinerea permanentă.

Cu emoție în suflet, seniorii au primit binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a rostit un cuvânt de învăţătură, îndemnându-i pe seniori să pună la cale cât mai multe programe şi activităţi comune cu tinerii și le-a oferit celor prezenți cărţi de rugăciune şi alte apariţii editoriale ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La final, după vizionarea unui film retrospectiv, restauratori din cadrul Muzeului eparhial au prezentat procedeele necesare realizării conservării curative şi restaurării bunurilor culturale mobile.

În cadrul Școlii de vară s-au derulat și atelierele: „Fotografia ca document etnografic”, „Cel mai vechi obiect de acasă” și au fost prezentate colecții personale. De exemplu, Brăndușa Ilie a venit cu câteva sticluțe de parfum din colecția personală, Gabriela Neguțu cu fotografii din 1958, Ecaterina Hulea, meșter popular, a adus o ie cusută de mână din colecția personală, iar Roxana Băcanu o fotografie din 2016 -primul an U3A și câteva ceasuri în miniatură din colecția personală a soțului.

Evenimentele de peste vară, ce vor avea loc în perioada 17 iunie – 15 septembrie 2022, se organizează cu sprijinul Universității „Dunărea de Jos” din Galați și în colaborare cu muzeograf dr. Brîndușa Ilie de la Muzeul Brăilei „Carol I” secția Etnografie și conservator Cornelia Odagiu de la Bazilica Paleocreștină din Niculițel.

Școala de vară se adresează tuturor studenților seniori înscriși la U3A, familiei lor și viitorilor membrii U3A și își propune să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile poporului român.  Universitatea Vârstei a Treia – U3A Galați este un proiect pionier în România, o formă de învăţare pe tot parcursul vieţii, de incluziune socială, de dialog intergeneraţional și de valorizare şi valorificare a potenţialului uman.

Programul Școlii de vară U3A 2022

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email