UGAL

Ne-a părăsit de curând, pentru a trece în lumina celor veșnice, Ioan Cârâc (născut la Brăila, 1941), profesor universitar la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, cel care a format, vreme de două decenii, generații întregi de filologi.

Absolvent al Facultății de Litere, specializarea română-latină, din cadrul Universității „Al. I Cuza” din Iași, Prof. Ioan Cârâc a susținut doctoratul în filosofie, în 1985, cu teza „Semantica propoziţiei". Beneficiind de o dublă specializare (filologică și filosofică), Domnia sa a fost pasionat îndeosebi de ideile reputatului lingvist Eugeniu Coșeriu, pe care le-a promovat în rândul studenților săi. La Facultatea de Litere gălățeană a predat, de-a lungul timpului, logică, semiotică, semantică și limba română contemporană, iar cei care au dorit să afle mai multe au avut izvor de învățătură din cartea sa Teoria și practica semnului (2003), un veritabil tratat de semiotică cu puternice influențe coșeriene. Alte volume publicate: Întemeieri raţionale în filozofia ştiinţei (1983, coautor), Introducere în semantica propoziţiei (1991), Curs de semantică (2001), Introducere în morfologie (2002). 

Anterior perioadei didactice universitare, Ioan Cârâc a fost profesor la două reputate colegii din Brăila: „Nicolae Bălcescu” și „Panait Istrati”.

Ne rămân amintirile cu un dascăl dedicat, sfătos cu studenții, un bun coleg, implicat și onest, un prieten minunat și un teoretician care credea în interdisciplinaritate și în rigurozitatea științifică.

„Orice gramatician este un lingvist: lingvistica este o știinţă și, ca știinţă, ea nu poate neglija în nici un fel logica, ea este, cu necesitate, logică. De aceea un lingvist trebuie să aibă o pregătire logică, dar și filosofică și, în general, o bogată cultură generală”, mărturisea prof. univ. dr. Ioan Cârâc, în cadrul unui interviu acordat fostului său student, prof. univ. dr. Cristinel Munteanu.

Drum lin în lumină, Domnule Profesor!

REQUIESCAT IN PACE!

 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email