UGAL

În data de 12 aprilie 2021, comunitatea academică gălățeană a aflat cu durere de pierderea unuia dintre cei mai valoroși membri. Un om de o calitate morală deosebită, doamna conferențiar dr. Gabriela Iuliana Colipcă-Ciobanu a fost și rămâne un exemplu de profesionalism, implicare și dedicare pentru toți cei care au cunoscut-o.

În pofida luptei îndelungate cu un inamic nemilos, activitatea dumneaei din cadrul Departamentului de engleză al Facultății de Litere a continuat să se ridice la cele mai înalte standarde, iar deschiderea, onestitatea, modestia și bogăția spirituală care au caracterizat-o permanent au fost un punct de referință și o sursă de echilibru pentru colectivul din care a făcut parte.

Lucrând într-un domeniu care presupune combinarea muncii de cercetător cu cea de dascăl, dar și cu activitățile de management academic, colega noastră a fost în mod constant un vârf de săgeată. Pentru cea dintâi coordonată stau mărturie proiectele de cercetare din a căror echipă a făcut parte, dintre care unul în calitate de director/ responsabil instituțional: FP7 – Gender, Migration and Intercultural Relations in the Mediterranean and South-East Europe: an interdisciplinary perspective (GeMIC); o bursă de cercetare doctorală la prestigioasa Universitate din Leiden; publicații de mare valoare, ca de exemplu contribuția la proiectul de traducere a operei lui William Shakespeare în limba română, proiect coordonat de domnul profesor dr. George Volceanov; participări la conferințe din țară și din străinătate; organizarea de evenimente științifice; coordonarea de reviste de specialitate și includerea în colectivul științific al unor publicații de o înaltă ținută academică. Toate acestea sunt doar câteva dintre numeroasele repere ale unei cariere strălucite, întreruptă mult prea devreme.

Dar acest palmares impresionant nu este singurul care ne vorbește despre doamna conferențiar dr. Colipcă-Ciobanu. El trebuie completat cu mărturii despre demnitatea și eleganța care au caracterizat-o. Despre pasiunea cu care vorbea despre literatură. Despre modul în care și-a încurajat mereu studenții să aspire la un nivel calitativ cât mai înalt. Despre eforturile susținute și dedicate organizării Festivalului Studențesc William Shakespeare, pe de o parte din dorința de a continua o tradiție instituită de doamnele conferențiar dr. Eugenia Gavriliu și Ligia Pârvu, dar și pentru a oferi studenților ocazia de a-și testa abilitățile critice și artistice într-un context interdisciplinar și extracurricular. Despre efortul constant de îmbunătățire și de actualizare a conținuturilor disciplinelor predate. Rezultatele tuturor acestor contribuții și ale altora de felul lor sunt mai greu de cuantificat. Dar ele cresc exponențial, cu fiecare student care alege să urmeze exemplul dascălului Gabriela Iuliana Colipcă-Ciobanu.

La fel de greu de însumat și de redat în cuvinte sunt miile de ore investite în toate aspectele complexe și solicitante care țin de managementul academic. Oricând vorbim despre Facultatea de Litere, specializările de limbă engleză și nu numai, în termeni de valoare, continuitate și verticalitate, o facem în mare măsură și datorită d-nei conferențiar Colipcă-Ciobanu. Iar dispariția ei lasă un gol ce nu va putea fi suplinit de nimeni și de nimic. Suntem, de astăzi, mult mai săraci.

Drum lin spre lumină, colegă dragă!

Cu prețuire și recunoștință,

FACULTATEA DE LITERE

Departamentul de engleză

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email