UGAL

Cu sufletele pline de mâhnire, colectivul de Pescuit și Acvacultură din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor vă aduce la cunoștință trecerea în neființă a Domnului Profesor Emerit dr. ing. Mircea Răuță – OM si DASCAL care a contribuit la formarea multor generaţii de specialişti care au activat şi activează în acvacultura românească.

Specialist unanim recunoscut pe plan național și internațional în sectorul de pescuit şi acvacultură, a avut o bogată activitate didactică și de cercetare în cadrul învăţământului superior de specialitate al universității noastre, în calitate de titular la disciplinele „Hidrometrie și hidrologie”, „Oceanologie”, şef de catedră, prodecan şi decan al facultății.

Personalitate marcantă a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti” din România, domnul profesor a primit în anul 2017 titlul de „Profesor Emerit”.

A fost un spirit veşnic tânăr, dinamic, care a manifestat un înalt respect faţă de înaintaşi și de instituţia facultăţii pe care a slujit-o, dar și multă grijă faţă de generaţiile tinere, specialiştii de astăzi din fermele piscicole și din institutele de cercetări sau din universităţi. Dimensiunile de mare dascăl transpar nu doar prin valoarea sa intrinsecă, profesională, ci mai ales prin talentul său de a se dărui, fiind permanent în slujba oamenilor.

„A fi omenos în viaţă, a lăsa permanent loc de «Buna ziua”», a nu-ţi fi ruşine să te întâlneşti cu cei cu care ai lucrat în viaţă, a însemnat pentru mine deviza comportamentului […]. De altfel, consider că rostul omului pe pământ este acela de a fi activ, de a participa permanent la progresul societăţii, să fie tot timpul în mijlocul, dacă nu în fruntea iniţiativelor benefice, şi să înţeleagă permanent că el este dator societăţii şi nu societatea lui”, spunea Domnia sa la decernarea titlului de Profesor Emerit.

Îi vom păstra o recunoștință veșnică atât pentru munca sa neobosită şi plină de abnegaţie, dar și pentru spiritul său pozitiv, luminos, dinamic, profund înțelegător. Avem credința că va rămâne în sufletele noastre, a tuturor celor care l-au cunoscut, ca cel mai inimos și perseverent militant pentru menținerea demnităţii breslei noastre profesionale în contextul actual al asigurării progresului în industria pescărească a României!

 

Lumină și odihnă vesnică, Domnului Profesor !

Colectivul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor,

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email